Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De senaste åtalen

  • Man 31 : Åtalas för våldsamt upplopp.
  • Man 28: Åtalas för brott mot knivlagen, våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp, misshandel och olaga hot.
  • Man 23: Åtalas för hets mot folkgrupp, misshandel och våldsamt upplopp.
  • Man 22: Åtalas för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.
  • Man 20: Åtalas för våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen.
  • Man 20: Åtalas för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp

De sex aktivister i Svenska motståndsrörelsen som nu åtalas misstänks för våldsamt upplopp i samband med att Svenska motståndsrörelsen attackerade en antinazistisk manifestation i Kärrtorp i december 2013. De anklagas för att i grupp attackerat manifestationen och kastat flaskor och stenar. Flera beväpnade med påkar och sköldar.

I stämningsansökan, som lämnades in den 7 januari, beskrivs hur de misstänkta, som är mellan 20 år och 31 år, ska ha agerat under upploppen. En 31-åring, som är gruppchef i Svenska motståndsrörelsen, ska bland annat ha tryckt en stege mot en antirasist. Tre av aktivisterna misstänks dessutom för hets mot folkgrupp efter att ha gjort Hitlerhälsningar i samband med attacken.

Flera är även åtalade för brott som begåtts vid andra tillfällen, en 20-åring åtalas till exempel för hets mot folkgrupp i samband med en manifestation som organisationen anordnade i Umeå. En annan 20-åring greps med en batong i centrala Stockholm förra året. En 28-åring misstänks för en misshandel i centrala Stocholm i juli 2014. Han ska vid tillfället ha slagit en man flera gånger i ansiktet. I samband med misshandeln misstänks han även för att ha hotat mannen genom att forma sina fingrar som en pistol, något han åtalas för. När han greps var han beväpnad med en kniv och knogjärn.

Totalt inväntar nu 24 aktivister i Svenska motståndsrörelsen rättegång. Åklagare Tove Kullberg, säger till Expo Idag att tre separate rättegångar kommer att hållas, den första i början av februari. En förundersökning pågår fortfarande mot tre aktivister. Sedan tidigare har sju nazister i Svenska motståndsrörelsen dömts. Även en man ur den antinazistiska manifestationen har dömts för mordförsök.