Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På måndagen meddelade Sverigedemokraternas partistyrelse att ytterligare företrädare för partiet i Stockholm utesluts. I slutet av april utesluts gruppledaren för partiet, Peter Wallmark. Nu har även hans fru och regionpolitikern Christina Wallmark uteslutits och dessutom Urban Emson, som Expo tidigare uppmärksammat i samband med att han utmanade valberedningens förslag på valkandidater.

Källor som Expo varit i kontakt med menar att striderna inom SD-Stockholm är kopplade till de som visar stöd för Linnea Vinge och de som fortfarande står på Peter Wallmarks sida.  Av vad som tidigare framkommit till Expo så rör det inte sig om politiska skiljelinjer, utan personliga och organisatoriska. Linnea Vinge är idag kommunfullmäktigeledamot och tillförordnad distriktsordförande.

Christina Wallmark sitter sedan valet 2018 i Region Stockholm, där hon varit ledamot i flera nämnder, bland annat i Tillväxt- och regionplanenämnden. Hon har även varit ledamot i partiets distriktsstyrelse och var under många år även distriktets kassör.

Partistyrelsen skriver i sitt beslut till Christina Wallmark: ”att du ska ha försvårat vid överlämningen i distriktet sedan din make Peter blivit avstängd” samt ”ha fortsatt att driva hans intressen i samband med arbetet med valsedlar i kommun och region”.

– Det är obegripligt. Jag har inte mer ansvar än någon annan ledamot i styrelsen. Jag är inte ordförande eller firmatecknare, säger Christina Wallmark.

Polisanmälan

Christina Wallmark anklagas även för att ha haft kännedom om flera sexuella ofredanden från en tidigare medlem och för att ”tillsammans med Peter hjälpt till att tysta ner kvinnorna samt mörka ofredandena”.

– Det är galet. Jag har idag lämnat in en polisanmälan om förtal om detta och även om anklagelserna om ekonomiska oegentligheter, säger Christina Wallmark.

Christina Wallmark menar, precis som Peter Wallmark även tidigare sagt, att om partiet har haft kännedom om flera fall av sexuellt ofredande så borde det ha polisanmält. Men de menar att distriktsstyrelsen inte ska ha fått någon sådan information.

– Allt det här handlar om att Linnea Vinge, som nu är tillförordnad distriktsordförande, och hennes följare vill göra sig av med kritiker. Först var det Peter, sedan min tur. Jag har varit en nagel i ögat på de som vill ta över, säger Christina Wallmark.

Christina Wallmark stod som nummer två på valberedningens förslag över kandidater till Region Stockholm till höstens val. Att partiet inlett en utredning mot Wallmark meddelades precis innan deadline för att vallistorna skulle lämnas till valmyndigheten. En lista som hon plockades bort ifrån, trots att hon ännu inte var utesluten. Som Expo tidigare har rapporterat har striderna om valsedlar i Stockholm splittrat partiet.

– Vi är många som varit kritiska till hur valkonferensen, uteslutningen av Peter och annat skötts av partiet. Vi som inte rättat oss i ledet utesluts – med påhittade anklagelser, säger hon. 

Fler uteslutningar

Den som tog strid mot valberedningens förslag på kandidater till Stockholms kommunfullmäktige på partiets valkonferens i mars var Urban Emson. Även han har nu uteslutits från partiet. Han anklagas för att ”ha svårt att samarbeta när det kommer till partiets ståndpunkt i politiska frågor”, samt för bristande samarbete med ordförande och styrelse.

– Min kritik har aldrig varit riktad mot partiets politik utan hur vissa använder sig av partiet för egen vinning och makt, säger Emson.

Han anklagas även för att ha uppvisat ”dåligt omdöme” och vara ”illojal”, bland annat genom att ha haft kontakt med uteslutna medlemmar.

– Förmodar att de syftar på Peter Wallmark, och ja vi har setts. Han är en vän till mig. Att jag varit kritisk mot hur vissa agerar i partiet är sant och förmodar att det är det som gjort mig ’illojal’. Men kritik och diskussioner hör hemma i ett demokratiskt parti, att det inte gör det i SD säger en hel del om partiet, säger han.

Lyssna på Studio Expo

Förtroende för beslutet

Linnea Vinge har fått ta del av kritiken och Expos frågor. Hon ställer inte upp på en intervju men svarar i ett mejl:

"Under mina år i SD Stockholm har det aldrig varit så bra stämning som nu. Vi är ett starkt lag som är taggade på att gå in i valrörelse tillsammans och jag känner inte igen mig i bilden som Christina målar upp."

Angående utslutningen så påpekar hon att det inte är ett beslut som hon fattat.

"Det är partistyrelsen som fattat beslut i hennes ärende och jag har förtroende för att deras bedömning varit korrekt. Om Christina har en annan uppfattning får det stå för henne", skriver hon. 

Expo har även sökt partiets pressavdelning för en kommentar om partistyrelsens uteslutningsbeslut.