Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Enligt Björklund är undervisning kommunikation. "Man måste kunna se varandra i ansiktet", skriver han i sitt nyhetsbrev. Björklund menar att han som utbildningsminister har ett ansvar att ge sin syn på fallet från Åsö gymnasium.
Men gårdagens utspel handlar om mer än så.
Enligt partisekreteraren Erik Ullenhag vill Folkpartiet driva burkafallet som en valfråga.
Det är i så fall ett riskabelt spel Folkpartiet ger sig in i.

DET ÄR INTE första gången partiet profilerar sig med symbolladdade ställningstaganden nära ett val.
2002 var det språktestet.
2006 var det obligatoriska gyntester.

För åtta år sedan gav Folkpartiets ställa-krav-retorik effekt. Partiet blev på bara några veckor landets tredje största parti och fick till slut över 13 procent av rösterna.
Den här gången blir det inte lika lätt.

När folkpartiet 2002 lyfte frågan om språktest hade Sverigedemokraterna just genomgått en uppslitande intern konflikt. Även om man lyckats värva profiler som den före detta moderaten Sten Andersson och Sven Olle Olsson från Sjöbo kunde inte partiet utnyttja det faktum att deras idéer plötsligt hade hamnat högst på den politiska dagordningen.
Folkpartiet tog hem segern och Sverigedemokraterna fick se sina frågor kidnappas.

NU SER DET annorlunda ut. Sverigedemokraterna har redan föreslagit en lagstiftning som klargör att det ska vara förbjudet med burka och niqab i skolan. De kan med rätta utmåla sig som originalet, och Folkpartiet som kopian. Sverigedemokraterna har idag en helt annan trovärdighet som gör att partiet i större grad kan tjäna på en debatt om burkans plats i offentligheten.

Att det finns röster att hämta vet både Sverigedemokraterna och folkpartiet. Enligt Mångfaldsbarometern från sociologiska institutionen vid Uppsala universitet som släpps idag anser mer än åtta av tio att plaggen är helt eller ganska oacceptabla.

I EN INTERVJU i Sveriges Radio International svär sig Erik Ullenhag fri från anklagelserna om att Folkpartiet är ute efter att ragga SD-väljare.
Men med tanke på att de kontroversiella plaggen är ett ytterst marginellt problem i skolan är det uppenbart att Folkpartiets strategi går ut på just det.
Med ett Sverigedemokraterna som bankar på porten till riksdagen vill folkpartiet dra undan mattan för Jimmie Åkesson och hans vänner.
Risken är att de istället hjälper dem in.

Ämnen i artikeln