Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När nazisterna i NMR anlände till Olof Palmes Torg i utkanten av centrala Sundsvall under måndagsförmiddagen möttes de av regnbågsballonger som satts upp under natten, i en tyst protest mot nazistgruppens sammankomst.

Manifestationen som gick under parollen ”bröd åt folket, blod från politikerna” samlade runt 30 NMR-aktivister och ett fåtal åhörare ur allmänheten, trots att organisationen uppmanat anhängare från hela landet att delta.

Lyssna på Studio Expo:

Bregottvift och giljotinhot

Pär Öberg, som är den som har lett organisationens partibildning och valsatsningar, var först ut av talarna. Under sitt tal förnekade han att Förintelsen ägt rum samtidigt som han höll upp en skylt med budskap om att Förintelsen är en bluff. Under en passage använde han också ett paket Bregott i ett försök att illustrera inflation och höjningar av matpriser.

Nästa talare, Simon Holmqvist, kallade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för ”Voldemort” och tog tydligt ställning mot europeiskt stöd till Ukraina. Han kallade Europas och Natos stöd till Ukraina efter Rysslands fullskaliga invasion, för ett militant globalistiskt projekt för total dominans i Ukraina.

Ett fåtal personer protesterade mot NMR:s närvaro på Olof Palmes torg i Sundsvall.
Ett fåtal personer protesterade mot NMR:s närvaro på Olof Palmes torg i Sundsvall. Foto: Mickan Palmqvist

NMR-aktivisten Anders Gudmarsson framförde en mer revolutionär retorik och sa att han vill se ”folktribunaler” och att politikers blod ska flyta.

Torgmötet avslutades med ett så kallat panelsamtal där de tre talarna fick svara på frågor från publiken, som vid tidpunkten endast bestod av NMR-aktivister som fick rycka in som frågeställare. Där uttalades bland annat hot om att skattefinansierade jobb som NMR inte gillar istället ska lösas med giljotin.

Kasselstrand (AFS): kan inte lova valframgång

Alternativ för Sveriges manifestation var det också glest bland åhörarna. Partiledaren Gustav Kasselstrand talade för ett 70-tal åhörare och sympatisörer i Björns trädgård, på Södermalm i Stockholm. I talet tonade han ned eventuella förväntningar på att partiet ska nå några större framgångar kommande val.

AFS har inte i något av de val partiet ställt upp i lyckats nå upp till de siffror de har lovat sina väljare under valrörelserna. I senaste EU-valet fick partiet ihop drygt 19 000 röster – vilket motsvarar 0,46 procent av väljarstödet. Inte heller i riksdagsvalen 2018 och 2022 lyckades partiet locka någon större andel av väljarkåren utan hamnade på runt 0,30 procent i båda valen. I kyrkovalet 2021 fick partiet drygt 11 000 röster, vilket gav tre mandat.

AFS partiledare Gustaf Kasselstrand talade för en gles skara människor i Björns Trädgård i Stockholm.
AFS partiledare Gustaf Kasselstrand talade för en gles skara människor i Björns Trädgård i Stockholm. Foto: Expo

På senare tid har partiet även drabbats av interna konflikter. Främst har kritik riktats mot hur partiledningen använt partikassan för att betala ut arvoden till sig själv snarare än att göra investeringar i partiarbetet. Konflikten fick flera profilerade medlemmar att i mars lämna partistyrelsen.

Partiet siktar nu istället mot EU-valet nästa år, uteblir valframgångar där kan partiet få allt svårare att motivera för sina väljare att partiet har en roll att fylla i svensk politik.

Under partiledaren Gustav Kasselstrands förstamajtal signalerade han att han är medveten om den problematiken och försökte inför den lilla skaran åhörare tona ned förväntningarna.

– Jag kan inte lova att vi tar plats i olika parlament – ens i nästa val, sa Kasselstrand i sitt tal.

Sabotage mot Socialdemokraterna

Nordiska motståndsrörelsen har under flera år haft ett vikande medlemstal och det 30-tal personer som organisationen lyckades samla i Sundsvall är långt mycket färre än vad gruppen för bara ett antal år sedan kunde mobilisera. För att ändå få uppmärksamhet visade istället mindre delar av organisationen upp sig genom aktioner på andra håll.

På minst tre platser, däribland Växjö, Stockholm och Trollhättan, genomförde organisationen försök att sabotera Socialdemokraternas första maj-demonstrationer genom att bland annat delta i S-tågen med förvanskade budskap skrivna på plakat.

Enligt polisregion Stockholms presstjänst kan aktivisterna som utförde sabotageförsöken i Stockholm komma att misstänkas för brott. Aktivisterna hänvisades en annan plats och kan därför komma att misstänkas för att ha genomfört en icke-tillståndsgiven manifestation. I övrigt har det enligt polisen i Stockholm, Sundsvall och Trollhättan gått lugnt till och ingen person misstänks i dagsläget för brott.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod felaktigt att Simon Holmqvist (NMR) har bakgrund i organisationen Det fria Sverige.