Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tobias Malvå, 47, är en mångårig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han står åtalad vid Malmö tingsrätt för att i januari 2021 spridit ett videoinlägg på Instagram där han ses visa en svart docka med en snara om halsen. Han kallar dockan diverse nedsättande epitet samt gör en så kallad Hitlerhälsning och säger Hell seger. 

Han åtalas även för att några månader senare, på samma instagramkonto, ha spridit ett filmklipp där han visar upp diverser verktyg och bland annat säger: ”slägga att slå med, funkar också bra till röda människor, och röda människor som är döda är det bästa”. Han visar även upp ett hakkors. 

I förhör varken erkänner eller förnekar Malvå brott.

Tobias Malvå har till och från sedan 1990-talet varit aktiv i den svenska nazistmiljön, bland annat i Nationalsocialistik front. Sedan många år är han aktiv i Nordiska motståndsrörelsen.

Han förekommer sedan tidigare under flera avsnitt i belastningsregistret och är bland annat dömd för grov skadegörelse av romska minnesmärken samt för hets mot folkgrupp vid 35 tillfällen

Huvudförhandling i hets mot folkgrupp-målet är planerat till hösten.