Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 4 september förra året, söndagen innan valet, var tre aktivister från Nordiska motståndsrörelsen på plats i centrala Örkelljunga för att sprida sin valpropaganda. Örkelljunga var en av fyra kommuner som nazistorganisationen kandiderade i.

En man markerade sitt ogillande genom att riva ett av flygbladen. Han får senare sin bil fotograferad av en av nazisterna. Enligt åtalet övergår en ordväxling till att mannen misshandlas av två av NMR:s medlemmar.

Nazisterna sprejar även mannen med pepparspray. När mannens 15-åriga son försöker ingripa möts han av hot som ”du ska dö”. Även han misshandlas och sprejas med pepparspray, enligt åtalet.

En förbipasserande person som verbalt försöker stoppa misshandeln utsätts också för pepparspray.

Nu åtalas de två nazisterna vid Helsingborgs tingsrätt. Marcus Hansson, 34, som har en ledarposition i organisationen åtalas för att tillsammans med en 20-årig medlem misshandlat pappan.

20-åringen åtalas även för misshandel av 15-åringen, misshandel av den person som ingrep samt för ringa vapenbrott för innehav av pepparspray. Nazisterna förnekar i polisförhör brott.

Våldsam valrörelse

Det här är inte den enda våldsamma incidenten som kan kopplas till NMR:s valrörelse på orten. I oktober förra året dömdes Marcus Hansson och ytterligare en lokal aktivist, i Helsingborg tingsrätt, för misshandel av två ungdomar som de trodde tagit ner några av NMR:s valaffischer.

I förhör framkommer att de kvällen innan valet var ute för att sätta upp NMR-propaganda och bevaka att plakat de redan satt upp inte skulle tas ned.

Marcus Hansson dömdes till fängelse i sex månader för misshandel av en av ungdomarna, en flicka som var 16 vid tillfället.

Domen fastställdes i januari av hovrätten. Den händelsen skedde en knapp vecka efter den misshandel som Marcus Hansson nu står åtalad för.

Marcus Hansson var tidigare ansvarig utgivare för NMR:s sajter. Han är sedan tidigare dömd för våldsbrott, bland annat för en händelse 2019 i Lund, då en grupp motdemonstranter och en frilansjournalist attackerades. Marcus Hansson dömdes samtidigt för brott mot knivlagen, en händelse som skedde vid ett tidigare tillfälle.

Han är även tidigare dömd för bland annat flera fall av hets mot folkgrupp, brott mot väglagen och för att ha vandaliserat ett romskt minnesmärke.

Som på andra orter där NMR kandiderade så slutade det inte med några framgångar. Organisationen fick totalt 26 röster i valet till Örkelljungas kommunfullmäktige.

Huvudförhandling i målet är planerad till mitten av april.