Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i juni förra året i Botkyrka kommun, söder om Stockholm, som polis fann pepparspray vid en kroppsvisitation av Anders Rydberg, 38. Rydberg befann sig i en bil som kontrollerades i anslutning till en polisinsats mot en bekant till honom.

Nu åtalas han vid Södertörns tingsrätt för ringa vapenbrott. I förhör är Anders Rydberg förtegen och vill inte svara på polisens frågor.

Anders Rydberg har ett mångårigt engagemang inom den svenska nazistmiljön bakom sig. I dag är han ledare för Nordisk styrka, den grupp som bildades 2019 när Nordiska motståndsrörelsen, NMR, splittrades. Han tog över ledarrollen när Nordisk styrkas första ledare, Klas Lund, i september 2022 klev ned från den positionen.

Innan NMR-splittringen var Anders Rydberg lokal ledare för NMR i Stockholm.

Rydberg förekommer under 23 avsnitt i belastningsregistret. Han är bland annat dömd för misshandel, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, skadegörelse, våldsamt upplopp och vapenbrott. Han var en av de som dömdes för våldsamt upplopp efter NMR-attacken mot demonstrationen i Stockholmsförorten Kärrtorp 2013

Domstolen bedömer att målet mannen nu står åtalad för kan avgöras på handlingarna, utan rättegångsförhandling. Anders Rydberg har till i mitten av februari på sig att inkomma med ett svar på detta.