Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expo har ringt runt till fem före detta sverigedemokrater. Deras vittnesmål från tiden inne i partiet visar en värld där rasistiska skämt och antydningar tillhör vardagen.

Gorm Lind, tidigare ordförande för Sverigedemokraterna i Trollhättan, är inte förvånad över Kalibers avslöjande om rasistiska kommentarer inom partiet.
Under sin tid i partiet fick han höra flera grova kommentarer från medlemmar och företrädare.
– Till exempel en sverigedemokrat från Göteborg skröt vid något tillfället att han hade stått och pissat på moskén i Trollhättan. Det tyckte han var en skithäftig grej att göra.
– Annat man kunde få höra var uttalanden om att man ska vara tacksam för att muslimska kvinnor har hucklen på sina huvuden för de är så fula så man slipper se dem.

Invandrarhat från sympatisörer

Andreas Vårstad, tidigare ledamot för Sverigedemokraterna i Halmstads kommunfullmäktige, förvånades först och främst av det invandrarhat som han mötte från de personer som hörde av sig till partiet. Under den korta han var med i partiet deltog han mest på möten med den lokala styrelsen, där kunde han inte se några rasistiska tendenser, menar han. Men i samband med de få möten med sverigedemokrater från andra delar av landet han deltog på fick han höra flera skämt med rasistiska undertoner.
– Det var väldigt mycket om muslimer hit och dit, det måste jag erkänna, säger han.

Dubbla ansikte

Tommy Funebo, före detta partiorganisatör, menar att Sverigedemokraterna har ett dubbla budskap.
– Sverigedemokraterna är ett parti med ett janusansikte, alltså med två agendor.
Samtidigt menar Tommy Funebo att det under den tid han var med i partiet var ytterst lite som han själv reagerade på. Det fanns ett typ av säkerhetsmedvetande bland medlemmarna som gjorde att de låg lågt.
– Många av dom som är med nu är ju helt nya medlemmar och även dom kan ju vara helt stolliga, kanske rent av värre, och har inte heller skolats in i en kultur där de får lära sig att någon obehörig kan lyssna.

"Ingen som protesterade"

Kjell-Åke Stoneblaster, tidigare ordförande för Sverigedemokraterna Kronoberg Östra, är inte förvånad över vad som kommit fram i Kalibers granskning.
– Nej, det är jag väl inte riktigt. Det finns ju sådana som har varit lite hårda där.

Skulle du säga att det är vanligt med en sådan här rasistisk, främlingsfientlig jargong och uttalanden?
– Vanligt och vanligt. Det finns ju vissa som uttrycker sig, som man tyckte, lite felaktigt, olämpligt.

Hur ser toleransen ut när man uttalar sig så?
– Det var ju ingen som protesterade. Det var ju ingen av dem höst upp som protesterade någonting.

"Det finns ingen nolltolerans"

Kjell Ek, tidigare ordförande för Sverigedemokraterna i Jönköping håller med.
– Nej det finns ingen nolltolerans. Det här är någonting som avspeglar sig i alla partier i Sverige. Det är likadant över allt.

Under den tid han var med i partiet stötte han ofta på en rasistisk jargon inom partiet. Framför allt var det mörkhyade som stod i skottgluggen för de rasistiska skämten.
– Det är ju hela tiden. Antingen så går det i skämtanda eller så är det den jargongen som finns i hela SD, hela styrelsen, allihopa. Det är det här som sprids till medlemmarna.

 

 

Ämnen i artikeln