Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Jag förstod redan sista kvällen i Iran att jag skulle få problem när jag kom hem till Sverige. Jag var unik där nere eftersom jag inte tidigare varit känd i mitt hemland som historierevisionist, säger Jan Bernhoff till Expo.

Jan Bernhoff är nu avstängd från sitt arbete som lärare på Åsö Vuxengymnasium. Om han får behålla jobbet vet han inte idag.

- I dagsläget är det en fråga mellan skolan och facket, säger han.

Tidigare under hösten har han föreläst om olika historiska ämnen. Bland annat har han hållit i en föreläsningsserie som ifrågasatt ifall det verkligen var Hitler som låg bakom andra världskrigets utbrott. Han sa också att Tyskland tvingades in i andra världskriget av England och Polen. Jan Bernhoff blev själv förvånad över att det inte blev någon uppståndelse kring hans föreläsningsserie.

Skrev revisionistisk historieuppsats
Grunden till själva föreläsningen i Teheran lades redan 1997 i en historieuppsats i Lund. Uppsatsen godkändes trots att betygsättaren ogillade hans historiesyn.

- Uppsatsen, och föreläsningen, handlar till stor del om hur olika forskare har räknat antalet döda i Förintelsen. Trots att det är etablerade historiker som har gjort beräkningarna är de fullständigt oseriösa, säger han.

Starka reaktioner
Jan Bernhoffs deltagande i karikatyrtävlingen väckte i stort sett ingen uppmärksamhet alls i Sverige. Nu, däremot, har reaktionerna från omgivningen varit många. Han berättar att han fått flera e- postmeddelanden från personer som skriver att de stödjer honom, men de flesta rösterna har varit mycket kritiska.

– En del lärare och elever, som jag trodde var mina vänner, vill numera helst se mig död. Och rektorn har sagt att en del judiska lärarkandidater inte vill praktisera på skolan längre eftersom jag finns där.

Sympatier från extremhögern
Att nazistiska hemsidor i Sverige visat sitt stöd för förintelsekonferensen i Iran oroar inte Jan Bernhoff nämnvärt. Han säger själv att han inte har några antisemitiska åsikter och att han fått stöd från några av de judar som var på plats i Iran.

- Min uppsats har egentligen inte gått ut på att rättfärdiga nazismens inrikespolitik med sin tillhörande brutalitet och torftiga intellektualism. Extremhögern kommer nog inte att få ut det de vill ha av mitt arbete.

Johannes Jakobsson
[email protected]