Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mitten-högerpartiet Fidesz gick som väntat kraftigt framåt och fick 53 procent av rösterna, och kan efter nästa valomgång få egen två tredjedelars majoritet. Därmed blir Viktor Orbán landets näste premiärminister. Socialistpartiet fick 19 procent av rösterna och det nybildade vänsterliberala gröna partiet fick 7,42 procent.

Det högerpopulistiska partiet Jobbik, som tidigare inte hade några mandat i det ungerska parlamentet, fick runt 17 procent av rösterna. Det var större stöd än de flesta bedömare trodde att partiet kunde samla. I valet till Europaparlamentet förra året fick partiet närmare 15 procent av rösterna, vilket då tolkades som en konsekvens av att så få ungrare var intresserade av EU.

Antiromska

Jobbiks 17 procent i första valomgången innebär att partiet säkrat 26 av de 386 parlamentsmandaten. Först efter andra valomgången den 25 april kommer det slutliga resultatet att presenteras.

Jobbik har gjort sig känt för sin antiromska retorik och främlingsfientliga politik. Partiet har en även en paramilitär gren, Ungerska gardet (Magyar Gárda), som är kopplad till partiet.

Jobbik grundades 1999 inom universitetsvärlden och blev officiellt parti 2003. Jobbik ingår även i den europeiska partifederationen The Alliance of European National Movements, där även svenska Nationaldemokraterna utgör en del.

Ämnen i artikeln