Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tio år har gått sedan Expressen publicerade den granskning som kommit att bli en av Sverigedemokraternas mest uppmärksammade skandaler, den så kallade ”järnrörsskandalen”.

Tre partitoppar – Erik Almqvist, ekonomisk-politisk talesperson, Kent Ekeroth, rättspolitisk talesperson och Christian Westling i SD:s utrikespolitiska råd – avslöjades ha bråkat, fällt rasistiska och sexistiska förolämpningar och beväpnat sig med tillhyggen under en natt på Stockholms gator 2010. Efteråt ljög de för medier genom att förneka alla väsentliga moment av händelsen.

Så i dag tio år senare – vad har hänt med de involverade?

Christian Westling, som till skillnad mot de andra två inte var riksdagsledamot vid tiden för Expressens avslöjande, har de senaste åren hållit en låg profil utåt. Sedan järnrörsskandalen har han funnits i kretsen kring högerextrema Palaestra Media, som leds av Jonas Nilsson med bakgrund i Svenska motståndsrörelsen (nu Nordiska motståndsrörelsen).

Men de andra två som var med under järnrörskvällen har fortsatt att vara framträdande aktörer.

Någon månad efter Expressens avslöjande meddelade Erik Almqvist att han skulle lämna sin riksdagsplats och säga upp sitt medlemskap i partiet. Flyttlasset gick strax till Ungern. Men Almqvist var inte helt ute i kylan.

Istället slöt han en uppgörelse med partiet i vilken han fick ett miljonarvode. Han fick uppdraget att agera som mediekonsult åt det av Sverigedemokraterna helägda bolaget Samtid & Framtid AB. Att han forsatt hade en framträdande roll i partiet avslöjades först av Dagens Nyheter

Hans medieverksamhet har fortsatt. Sedan 2019 är han chefredaktör för den högerextrema mediekanalen Exakt24, som är del av de tidigare nationaldemokraterna Vavra Suk och Sanna Hills mediesfär.

Kent Ekeroth blev kvar i SD och satt i riksdagen fram till 2018, även om han på grund av järnrörsskandalen tvingades lämna posten som partiets rättspolitiske talesperson. Under samma tid var han samtidigt involverad i så kallade alternativmediesajters verksamhet.

Efter riksdagsperioden har Kent Ekeroth bland annat varit skribent på den SD-vänliga sajten Samnytt, som han var med och grundade, vilket Dagens Nyheter skrev om 2017.

Sedan en tid tillbaka företräder Kent Ekeroth återigen partiet. Efter valet i år valdes han in som oppositionsråd i Dalarna trots att han inte har en plats i regionfullmäktige.