Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Gollnisch åtalades för att under en presskonferens den 11 oktober 2004 ha sagt att:
"…inga seriösa historiker tror fullt ut på Nürnbergrättegångens slutsatser. Jag betvivlar inte förekomsten av koncentrationsläger, men historikerna skulle kunna diskutera antalet dödsfall. Angående förekomsten av gaskamrar så är det upp till historikerna att bedöma."

Lou Gayssot-lagen
Uttalandet strider enligt åklagaren mot den franska så kallade Loi Gayssot-lagen från 1990, som gör det olagligt att offentligt ifrågasätta brott mot mänskligheten begångna av de åtalade i Nürnberg.

Brottet kan leda till upp till ett års fängelse. Men efter att Gollnisch, under rättegångens första dag, överraskande erkände förekomsten av gaskamrar i de tyska koncentrationslägren valde åklagaren att endast yrka på 10 000 Euro i böter. Domen skulle avkunnas den den 8 november, men skjuts nu upp till den 18 januari.

Rättstekniska problem
Rättegången har skjutits upp tre gånger tidigare på grund av olika rättstekniska problem. Först efter att EU-församlingen upphävt Gollnisch åtalsimmunitet som ledamot av EU-parlamentet kunde rättegången äga rum.

Gollnisch kommentar i oktober 2004 utlöste en våg av protester från olika franska medborgarrättsorganisationer och judiska organisationer i landet. Uttalandet ledde också till att Gollnisch blev avstängd under en femårsperiod från sin tjänst som professor i japanska på Jean Moulin-Universitetet i Lyon.

Gollnisch själv säger sig vara offer för en "häxprocess".