Gräl om antisemitism i brittisk media
Den engelska motsvarigheten till Pressombudsmannen- British Press Complaints Commission – friade i förra veckan kolumnisten Richard Ingrams på Observer sedan denne i en artikel skrivit att han inte tänkte läsa pro-israeliska brev underskrivna med judiska namn. Han skrev också att de som tar parti för Israel borde tala om att de är judar ”för tydlighets skull”.
Uppdaterad: 2018-01-31, 07:24
Publicerad: 2003-08-08, 13:18
Lästid: 2 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
I sin artikel gick Ingrams också till attack mot en kvinna som skrivit en artikel om vad hon ansåg vara ett ensidigt anti-israeliskt synsätt hos BBC. Han menade att läsarna skulle bedöma artikeln mindre positivt om de vetat att kvinnan är judinna och att hennes mans företag äger inte bara Daily Telegraph utan även The Jerusalem Post.
Generalsekreteraren i Board of Deputies - de brittiska judarnas paraplyorganisation - reagerade häftigt mot Ingrams artikel. Generalsekreteraren Neville Nagler skrev i tidningen att: "Jag förstår att kommentatorer har rätt att uttrycka sina åsikter. Men det är oacceptabelt att särbehandla människor bara för att deras namn "låter" judiskt. Om en judisk person väljer att stödja Israels regering, blir inte hans argument mindre legitima än en icke-judisk persons. Det är djupt oroande att en journalist låter sig förblindas av en sida i denna sorgliga konflikt. Jag skulle vilja veta om Richard Ingrams diskriminerar ett arabisktklingande namn som stöder den arabiska saken."
Richard Ingrams förnekar att hans text var antisemitisk och hävdar att den var riktad mot den politik som Ariel Sharons regering driver. Pressombudsmannen beslutade att texten var ensidig men inte stod i strid med pressens etiska regler.