Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I september i år inkom det en stämningsansökan till Stockholm tingsrätt rörande tre personer kopplade till Baltic Inkasso. Vd:n för företaget, en 35-årig man som tidigare varit aktiv inom den svenska nazist-rörelsen, är misstänkt för att vid ett flertal tillfällen ha brutit mot inkassolagen.

Grundaren till företaget, en 40 årig man, även han med tidigare kopplingar till nazistiska rörelser. Han har bland annat varit aktiv i Nordiska rikspartiet, Föreningen Sveriges Framtid och Hembygdspartiet. Nu är han på sannolika skäl misstänkt för grova skattebrott och brott mot inkassolagen.

Den tredje personen, en 41-årig man, är misstänkt för grova skattebrott. Precis som de andra två har han en politisk bakgrund inom extremhögern. Han var bland annat medlem i Sverigedemokraterna i slutet av åttiotalet.
 

Tidigare straffade

Baltic Inkasso har på grund av sina kontroversiella arbetsmetoder tidigare varit omskriva i media. Företaget säljer tjänster för att driva in skulder. Åklagaren menar att företaget saknar rätt att i Sverige bedriva den typ av verksamhet som förekommit här, skriver E24.

De tre personerna finns sedan tidigare i brottsregistret.

Vd:n dömdes till fängelse för hets mot folkgrupp 1998. Den 40-åriga grundaren dömdes 1991 till dagsböter för hets mot folkgrupp och fängelsestraff för misshandel. 41-åringen har dömts vid ett flertal tillfällen, bland annat för häleri, stöld, olaga innehav av explosiv vara, brott mot vapenlagen och grovt bedrägeri.

Ämnen i artikeln