Här är SD-kandidaterna som dolt sin nazistbakgrund
Anders Stacke, en av toppkandidaterna för SD i Vaggeryd, har varit organiserad nazist och rört sig i högerextrema kretsar sedan 90-talet. I maj i år åkte han på en resa och träffade flera vit makt-profiler. Expressen har i en granskning tillsammans med Expo kartlagt kandidaternas högerextremism. Flera av SD-politikerna med band till vit makt-världen har redan meddelat att de avgår.
Publicerad: 2022-09-08, 10:00
Lästid: 10 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Expressen har tillsammans med Expo granskat samtliga kandidater i årets val. Bland kandidaterna för riksdagspartierna har vi kunnat identifiera flera som öppet har koppling till högerextremism. Men även kandidater som har dolda kopplingar till den nazistiska rörelsen.
Anders Stacke, 42, står på plats tre på Sverigedemokraternas lista i Vaggeryd och på plats 19 på regionlistan i Jönköpings län. Gentemot väljarna beskrivs han som ”VD/Företagare”, men det som inte blivit känt är Stackes kopplingar till vit makt-världen som sträcker sig från 90-talet och fram till nutid.
I slutet av 90-talet och början av 00-talet var han medlem i Nationalsocialistisk front. Han kontrollerades av polisen vid flera vit makt-spelningar och han stod med i beställningsregister från flera vit makt-företag som säljer högerextrema kläder och propaganda. 2015 hade han anmält sig för att gå på en spelning i Göteborg med vit makt-bandet Brutal Attack.
Men hans kopplingar till vit makt-världen ligger inte bara i det förflutna. I maj i år åkte SD-politikern på en resa till Mexiko där han gick på vit makt-konserter och umgicks med flera högerextrema profiler. På en bild syns han med armen på en musiker från ett amerikanskt vit makt-band och i bildtexten kallar Stacke honom för ”legend”.
På andra bilder från resan syns han med en av Sveriges mest tongivande vit makt-musiker, med bakgrund i bland annat Pluton Svea och som på senare tid synts med en Adolf Hitler-tröja på en konsert.
På flera av bilderna har Stacke på sig kläder med symboler för högerextremism. Bland annat en T-shirt från European Brotherhood, som blivit ett populärt märke bland europeiska högerextremister. På en annan bild har han på sig en T-shirt med bandnamnet Bärsärkarna. Bärsärkarna är ett av de mest kända svenska vit makt-banden. Flera av bandets låttitlar har tydlig koppling till nazism, som ”Blood & Honour” och ”Triumph of the Will”.
”Jag tycker inte det spelar nån större roll”
När Expressen träffar Stacke medger han att han var på resan till Mexiko och förklarar det med att han är kompis med den svenske vit makt-musikern. På frågor om sitt medlemskap i Nationalsocialistisk front säger han att det var i hans ”glada ungdom för femton tjugo år sedan”.
Det finns dokumenterat samröre mellan dig och nazism eller vit makt-världen från att du var tonåring fram till maj i år. Då måste jag ändå fråga: Är du nationalsocialist?
– Nej, det är jag inte, säger Stacke.
Hur kommer det sig då att du haft det här samröret under så lång tid?
– Jag är med socialdemokrater och vänsterpartister och moderater – är man nåt extremt då om jag är med dem också? Måste jag vara som de jag umgås med, menar jag.
När du engagerade dig i partiet, alltså Sverigedemokraterna, berättade du om den här bakgrunden då?
– Nej.
Varför inte?
– Nej, jag tycker inte att det spelar nån större roll vad jag gjort tidigare. Och det var väldigt länge sedan som jag var engagerad på det sättet.
Har du tagit avstånd från nazism på nåt sätt?
– Hur gör man när man tar avstånd från nazism? Ringer till tidningar och annat? Jag tycker inte att man behöver göra det. Det viktiga är att man står för sin sak och att det är sunt, säger Stacke som tillägger att han inte gick på Brutal Attack-konserten 2015.
Under intervjun meddelar Stacke att han av ”hälsoskäl” hoppar av sina kandidaturer.
”Ett dåligt skämt”
Anders Stacke är inte ensam om ett nära samröre med den nazistiska vit makt-världen som sträcker sig över flera decennier fram till nutid. I Karlshamns kommun står Jonas Lingvärn, 41, på Sverigedemokraternas kommunlista. Han gick på flera vit makt-konserter under 00-talet och syntes på bild med en t-shirt med loggan för den nazistiska organisationen Blood & Honour.
Kopplingen till vit makt-världen upphörde inte då. När en större mängd lösenord till mejladresser spreds på nätet visade det sig att lösenordet till hans mejladress var ”skinhead88”. Talet 88 är vanligt förekommande i nazistiska kretsar och står för ”heil Hitler”.
2019 hade Lingvärn kontakt med vit makt-bandet Vit Legion. Han erbjöd dem ett material kopplat till ett annat vit makt-band, Odium, som han beskrev hade en ”suverän skiva”.
När Expressen träffar Lingvärn och ställer frågor om hans kontakt med vit makt-bandet Vit Legion säger han:
– Det är inget jag vill kommentera.
Lingvärn avbryter sedan intervjun. I ett sms skriver han att han hoppar av ”allt politiskt”. Han beskriver det som ”ett dåligt skämt” att erbjuda material till bandet Vit Legion. Han skriver också att det var ”en av de som jag umgicks med i ungdomen” som hjälpte honom med mejladressen och att han själv inte har koll på lösenordet. Han tillägger:
”Jag sympatiserar INTE med något av det högerextrema som du hänvisar till. Däremot hade jag vänner som gjorde det i min ungdom”.
När han får frågor om varför han själv synts i en Blood & Honour-tröja, vem som hjälpte honom med hans mejladress och hur det kommer sig att han rört sig i vit makt-kretsar under flera decennier om han inte hyser såna åsikter själv så väljer Lingvärn att inte svara.
”Man mådde väl inte helt bra”
Flera av kandidaterna i granskningen har precis som Anders Stacke varit medlemmar i Nationalsocialistisk front. En av dem är Johan Andersson, 39, som kandiderar för SD i kommunvalet i Kalmar. Han var medlem i NSF 2002 men så sent som 2016 uttryckte han gillande av nazistiska Svenska motståndsrörelsen på nätet.
Varför valde du nazismen?
– Det… kan jag inte svara på rent av, kompistryck. Jag var inte med länge heller.
Så du har inget eget ansvar då?
– Självklart han man ansvar, det säger jag inget om. Men på den tiden, ja man mådde väl inte helt bra heller och sökte kontakter.
Det är många som mår dåligt, men alla väljer då inte nazismen. Så vad var det som lockade med en sån rörelse?
– I det fallet så skulle jag nog kunna säga att det var gemenskapen på just den skolan som man gick.
När han får se hur han uttryckt gillande av Svenska motståndsrörelsen så hotar han med att ringa polisen. Han tillägger:
– Jag vill inte att ni sänder det här. Det får ni inte min tillåtelse för.
Varför inte?
– För jag vill inte det.
Du ställer ju upp i val, det är väl bra om väljarna får reda på att du för några år sedan uttryckte gillande av en nazistisk organisation?
– Det beror väl på hur man ser det, men jag vill fortfarande inte att ni sänder det.
”Inte med en kamera i ansiktet”
I Hylte kommun kandiderar en annan tidigare NSF-medlem, Jessica Nordström, 43, för Sverigedemokraterna. På Facebook gör hon reklam för partiet när hon ställde upp i kyrkovalet förra året – men väljarna har inte fått reda på att hon i början av 00-talet var en organiserad nazist.
Expressen har upprepade gånger sökt Nordström.
På Sverigedemokraternas kommunlista i Kungsör finns två tidigare NSF-medlemmar - Joakim Grantén, 52, som också är suppleant i partiets kommunförening, och Pierre Lindvall, 51. Båda var med i NSF i början av 00-talet.
Vad kan du berätta om din bakgrund inom nazismen?
– Jag har ingenting att berätta om, säger Lindvall.
Du var med i Nationalsocialistisk front, varför då?
– Nej, det kan jag aldrig tänka mig att jag varit.
Du hade medlemsnummer 732.
– Hade jag? Ja.
Lindvall upprepar sedan att han inte var medlem i NSF men på frågan om han kan beskriva sin ideologiska utveckling från nazistpartiet till Sverigedemokraterna säger han:
– Ja, det kan jag förmodligen men kanske inte med en kamera rakt upp i ansiktet.
Lindvall väljer sedan att avbryta intervjun. Expressen har upprepade gånger sökt Grantén.
”Alltså det har försvunnit ut i periferin”
Han tycker att det är ”groteskt” att Expressen ställer frågor till honom om hans tid i den nazistiska rörelsen. Han förklarar sitt nazistiska engagemang med att det var ”en väldigt jobbig tid” och att han var utsatt för ”invandrargäng” när han växte upp i Karlskrona.
Svensson har inte berättat för Sverigedemokraterna om sin bakgrund inom nazismen:
– Tanken har nog inte slagit mig ens.
Varför inte?
– Nej, det är väl mänskligt. Jag kan inte riktigt betrakta mig som att jag varit nazist heller.
Jo, du har ju varit organiserad nazist.
– Organiserad?
Medlemsnummer 225 i NSF.
– … Jaha, organiserad.
– Jag har nog inte reflekterat över det. Det är passé och alltså det är inget som jag står för och nog aldrig stått för.
Svensson har inte heller tagit avstånd från nazismen.
Varför har du inte gjort det?
– Jag gör det nu i så fall. Alltså det har försvunnit ut i periferin.
Periferin? Det är en våldsbejakande antidemokratisk rörelse som du varit engagerad i.
– Ja, man växer ifrån sånt.
David Baas är grävreporter på Expressen. Han har vunnit Guldspaden två gånger och Stora journalistpriset en gång. 2014 kom hans bok ”Bevara Sverige svenskt” som handlade om Sverigedemokraternas första mandatperiod i riksdagen. 18 maj i år släpptes hans bok om svensk nationalism - ”Segra eller dö”.
Jonathan Leman är researcher på tidningen Expo. För sitt arbete mottog han 2018 Raoul Wallenberg-priset och 2019 var han nominerad till Guldspaden.