Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Här kan SD:s mandat stå tomma

 • Opinionsundersökningar visar att Sverigedemokraterna med stor sannolikhet kommer att öka i hela landet. Expo Idag har gjort en uppskattning i hur många mandat SD kan få i ett urval kommuner om de får lika många röster som i EU-valet. Vi har utgått från antalet anmälda kandidater på Valmyndigheten och gjort en uppskattning av hur många röster som krävs för ett mandat.
 • Värmlands län

  Forshaga:
  1 kandidat/2 mandat
  Grums:
  0 kandidater/2 mandat

 • Dalarnas län

  Hedemora:
  1 kandidat/3 mandat
  Malung-Sälen:
  0 kandidater/2-3 mandat
  Vansbro:
  0 kandidaterer/1 mandat
  Älvdalen:
  0 kandidater/2 mandat
  Smedjebacken:
  0 kandidater/2 mandat

 • Västmanlands län

  Hallstahammar:
  0 kandidater/2-3 mandat
  Kungsör:
  0 kandidater/3 mandat
  Norberg:
  0 kandidater/2 mandat

 • Västra Götaland

  Dals-Ed:
  0 kandidater/1-2 mandat
  Essunga:
  0 kandidater/1-2 mandat
  Mellerud:
  0 kandidater/2-3 mandat
  Mariestad:
  1 kandidat/2-3 mandat
  Allingsås:
  1 kandidat/2-3 mandat
  Åmål:
  0 kandidater/1-2 mandat

 

På fredagen rapporterade Expo Idag om att Sverigedemokraterna i nuläget har färre kandidater till kommunvalet 2104 än det hade 2010. Eftersom partiet i årets val väntas gå framåt riskerar Sverigedemokraterna tomma stolar även nästa mandatperiod.

Expo Idag har gjort nedslag i ett urval län och kommuner. Kartläggningen bygger på siffror från valmyndigheten.

I Värmlands län har Sverigedemokraterna gått ut med en värvningskampanj. Målet är minst tio kandidater i varje kommun. "Vi vill inte ha några tomma stolar", skriver distriktsordföranden Runar Filper på distrikets hemsida. Distriktet är dock långt ifrån att nå målet. Endast i Karlstad har det lyckats och fått elva personer att kandidera. I andra kommuner i länet som till exempel Grums ställer inte enda kandidat upp trots att partiet redan har ett mandat där. Även i Forshaga har partiet i dagsläget färre kandidater till valet i september än det har mandat. I flera andra värmländska kommuner ställer endast ett fåtal kandidater upp.

I Dalarna vann Sverigedemokraterna totalt 26 mandat valet 2010 och partiet hade 86 kandidater. Inför valet i september i år har partiet hittills registrerat 47 kandidater. Sverigedemokraternas distrikt i Dalarna har har skakats av interna konflikter, bland annat uteslöts distriktsordföranden under innevarande mandatperiod. Totalt har partiet förlorat kontrollen över hälften av sina mandat. I Hedemora fick partiet till exempel tre mandat varav en stol står tom. På de andra två mandaten sitter politiska vildar. Till valet 2014 har Sverigedemokraterna hittills bara anmält en kandidat i Hedemora. I Malung-Sälen har Sverigedemokraterna idag ett mandat, men ingen kandidat i kommande val. Återkommande i Dalarna är också att partiet i flera kommuner hittills har anmält färre kandidater till valet 2014 än valet för fyra år sedan.

I Västmanlands län har Sverigedemokraterna liknande problem. Hittills har partiet 28 kandidater till kommunvalet 2014, jämfört med 52 i valet 2010. I tio av de kommuner i länet där partiet fick mandat 2010 saknas kandidater i tre kommuner inför nästa kommunval.

Västra Götalands län, där partiet har sammanlagt 91 mandat, drabbades distriktet av en uppslitande konflikt i samband med att Patrik Ehn uteslöts 2013. Patrik Ehn var gruppledare för partiet i regionfullmäktige och även ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige. Han sitter nu som politisk vilde. Sverigedemokraterna kämpar med att locka fler att kandidera i länet och har hittills nominerat 250 kandidater. Men i Åmål, Mellerud, Mariestad, Essunga, Dals-Ed och Alingsås har partiet färre kandidater än vad de i dagsläget har mandat – i vissa fall saknas kandidater helt.

I Västerbotten och Norrbotten har Sverigedemokraterna få kandidater och även där finns en risk för tomma stolar i flera kommuner.

I Bjuv i Skåne, där Sverigedemokraterna valet 2010 hade sitt starkaste fäste med 19,2 procents väljarstöd och sex mandat, ställer ingen sverigedemokrat upp.

Konsekvenserna av Sverigedemokraternas brist på kandidater i valet 2010 har resulterat i 72 tomma stolar under mandatperioden. Dessutom utmärker partiet sig genom att det i mindre grad än andra partier anmält kandidater i tid till valmyndigheten för att kunna spärra sina vallistor, vilket ökar risken för politiska vildar.

– Man måste tala om när man beställer valsedlar om man har anmälda kandidater och då går det inte att göra tillskrifter på valsedlarna och man tar inte heller hänsyn till om en kandidat skrivs till för partiet på en blank valsedel. Sverigedemokraterna har i stor utsträckning inte anmält kandidater. Det var likadant 2010. De andra riksdagspartierna har anmälda kandidater i stort sett överallt, säger Calle Björkling på Valmyndigheten.

Att partiet inte låst sina listor kan ge Sverigedemokraterna ytterligare problem då det i flera kommuner kan leda till att personer som inte tillhör partiet röstas in. Detta skedde till exempel i Lidköping där flera väljare skrivit till Curt Linusson, nazist i Svenskarnas parti, på Sverigedemokraternas valsedlar. Linusson kom senare in i kommunfullmäktige på ett sverigedemokratiskt mandat.

Ämnen i artikeln