Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

 Expo omslag pytte

Artikeln är publicerad i Tidskriften Expo 2-2016

PRENUMERERA HÄR ...


Vi är bara ett stenkast från Vita Huset. Carl North, en ung nationalist från Texas, står på en balkong åtta våningar ovanför Pennsylvania Avenue och blickar ut över Washington DC. Det är en stillsam vårkväll och himlen är kolsvart. Ett dovt trafikbrus hörs från gatan nedanför.

– Jag kommer att rösta på Trump. Det finns ingen annan. Jag brukar inte ens rösta i val, men den här gången måste jag göra det. Jag hoppas verkligen att Trump kan bygga muren mot Mexiko och börja deportera invandrare. Det blir kanske svårt att deportera alla, men om vi bara kan deportera en fjärdedel, eller hälften, så vore det en gigantisk seger.

Carl har blont hår i välkammad sidbena, rakat på sidorna. Ljusblå ögon. Rejäla käkben och en välskräddad kostym. Han jobbar på ett oljeföretag utanför Houston, Texas, men har nu rest till Washington för första gången, för att träffa likasinnade aktivister.

Nu pekar han mot Vita Huset, ett par kvarter bort. En vacker dag kan Donald Trump sitta där, säger han. Här uppifrån ser Washington ut som i vinjetten till House of Cards. Pampiga vita fasader i kallt blått ljus. Maktens estetik.

Vi har kommit en lång väg från de kommentarsfält och spartanska webbforum där de här aktivisterna i vanliga fall håller hus. När Carl North började engagera sig i den moderna vita nationaliströrelsen, eller "de nyreaktionära" som han själv säger, hade han aldrig kunnat drömma om att deras radikala idéer en vacker dag skulle representeras av en presidentkandidat. Donald Trump har lyckats göra deras idéer mainstream, säger han.

– För mig är det viktigt med låg brottslighet. Faktum är ju att invandrarna för med sig hög brottslighet. Titta på Mexiko, där de sågar av folks huvuden med machete. Det är som med terroristerna i Mellanöstern. Det är riktigt läskigt. Jag bor nära gränsen i Texas och jag vill inte att det där ska börja spilla över i min hemmiljö, säger han allvarligt.

Från rummet bakom oss hörs klirrandet från vinglas och porslin. Det är ett tjusigt cocktailparty för National Policy Institute, en av USA:s mest inflytelserika nationalistiska organisationer, som samlat ett hundratal vita nationalister för en kvälls samtal om den vita identitetens framtid i USA. På en stor bioduk i hörnet av rummet skiner en bild på Donald Trumps ansikte och guldorangefärgade hår över oss, under rubriken för årets konferens: Identity politics.

Trump är det huvudsakliga temat för de tal som de inbjudna gästerna håller under kvällen. Han råkar dessutom vara det vanligaste samtalsämnet på det informella cocktailpartyt innan konferensen sätter igång. Alla jag pratar med vill prata om Trump. I inbjudan till mötet uttrycker man sig också hoppfullt om Trumps roll i den nationella, politiska debatten:

"Donald Trump har vänt upp och ner på den vanliga ordningen. Han har blottlagt det gap som finns mellan det republikanska partiet och folket som röstar på dem. Han har besegrat miljardärerna genom att bara vara sig själv. Han har använt sitt kändisskap och omvandlat det till nationalism. Framför allt har Trump, kanske ovetande, kanske instinktivt, fört upp identitetspolitiken på dagordningen."

Etnonationalistiska organisationer som NPI och deras vänner i den så kallade "alternativhögern" i USA brukar i vanliga fall ha möten på oansenliga hotell i utkanten av småstäder i Tennessee. Men nu har de hyrt in sig i en tjusig lokal i Ronald Reagan Building, i hjärtat av den amerikanska huvudstaden.

Lokalerna är eleganta. Vi är högst upp i ett cirkelformat rum med en välvd kupol ovanför oss. Gästerna är nästan uteslutande vita män i 30-årsåldern. De enda svarta personerna i rummet är två servitörer som med sammanbitna miner går runt och serverar små anksmörgåsar och mousserande vin. Vissa av de unga männen här har varit aktiva i vita nationalistgrupper i många år, men de har alltid befunnit sig i periferin.

Nu har man plötsligt en potentiell presidentkandidat som förespråkar de idéer de alltid talat om. Optimismen i luften går nästan att röra vid.

Värden för kalaset är Richard Spencer, som grundat National Policy Institute och i princip driver den så kallade tankesmedjan på egen hand. Han har under de senaste åren etablerat sig som en nyckelfigur i den nya nationalistiska alternativhögern och driver även Radix Journal, en sajt som samlar de aktivister och debattörer som kallar sig neoreaktionära, alternativhöger, identitär höger eller bara vita nationalister.

Den här kvällen står Spencer med ett stolt leende och tar emot gästerna vid entrén. Han känner många sedan tidigare och hälsar hjärtligt på besökarna, med ryggdunk och manliga omfamningar.

– Nathan! Good to see you, man.

För två år sedan hade jag en intervju planerad med Richard Spencer, i Budapest, där Spencer var värd för en NPI-konferens som samlade identitära och radikalnationalistiska grupper från Europa och USA. Men då slutade det med att Spencer hamnade i fängelse.

Viktor Orbán, Ungerns premiärminister, ville göra en markering mot landets politiska högerkant genom att sätta ner foten och förbjuda konferensen från att äga rum. Det var strax innan ett lokalval i Ungern och Orbán ville distansera sig från högerextrema Jobbik. Så Orbán såg till att konferensen ställdes in, förbjöd internationella gäster från att ens komma in i Ungern och skickade Spencer direkt i fängelse, på vaga anklagelser om uppvigling. Spencer fick tillbringa tre dygn bakom galler, där han ägnade dagarna åt att skriva långa blogginlägg om hur hans fångenskap bevisade hur viktig och kontroversiell den här globala kampen för vit nationalism är.

Spencer jämförde sina blogg-inlägg med Martin Luther King Jrs Letter from a Birmingham jail, som King skrev under medborgarrättsrörelsens mest turbulenta tid i USA. Men nu är det vita amerikaner, snarare än svarta, som är utsatta för en attack, enligt Spencer. Retoriken om ett "folkmord mot vita" är vanlig på Radix Journal och det ekosystem av vita nationalistsajter som vuxit fram här de senaste åren.

– Budapest var ett stort ögonblick för oss. Vi märkte hur intresset ökade efteråt. De lyckades ju förvandla mig till martyr! Och ärligt talat känner jag mig ganska stolt över att vara för långt till höger för Viktor Orbán, säger Spencer nu, med ett slugt leende.

Sedan dess har NPI vuxit, säger han. Han menar att det är väldigt ljusa tider för den vita nationalismen överlag i USA just nu. Med Donald Trump känner man för första gången att de idéer som länge varit förpassade till obskyra webbforum fått en plattform i det bredare offentliga samtalet. Här i Washington tittar Spencer sig belåtet omkring i rummet och gestikulerar med armen över gästerna omkring oss.

– Kolla på publiken här i kväll. De är unga, -intelligenta, välklädda. De ser bra ut! Det är den sorts folk man vill hänga med. Jag har varit på några Tea Party-möten -tidigare, och det är toppen, men nästan alla där har 
grått hår. Om du letar efter en rörelse som har framtiden för sig så är det snarare den här. Det är här alla de unga är, säger Spencer.

Många av besökarna på konferensen verkar se på Donald Trump som en lite oväntad ledargestalt för de här idéerna. Spencer, som likt många här betraktar sig som en intellektuell ideolog, snarare än en politisk aktivist, pratar lite nedlåtande om Trump som en vulgär kampanjpolitiker, som kanske inte är så värst intelligent.

Men Spencer erkänner samtidigt hans enorma potential för att hjälpa NPI och liknande organisationer att göra nationalistiska idéer mer acceptabla i USA.

– Jag tror att man bör se på Trump som en farkost för de här idéerna, som är mycket större än vad han själv är. Jag tror att han mest bryr sig om sig själv, för att vara ärlig, men hans kampanj har lyckats belysa alla de här strukturella problemen i USA, när det gäller förtrycket av vita människor och den generella känslan av att hela landet är på väg utför. Det här har pågått i flera decennier och nu har det kommit till en punkt då det kokat över, säger han.

Sedan Donald Trump lanserade sin presidentvalskampanj förra sommaren har han varit ogenerat främlingsfientlig, på ett sätt som vi inte sett i ett amerikanskt presidentval sedan 1968, då George Wallace förespråkade segregation.

Trump har kallat mexikanska invandrare "kriminella och våldtäktsmän", han har föreslagit att 12 miljoner papperslösa ska deporteras omedelbart och att det ska byggas en hundratals mil lång mur mot den mexikanska gränsen. Han vill att USA inför ett tillfälligt förbud för alla muslimer att överhuvudtaget få komma till USA, att USA:s militär borde döda terroristmisstänktas anhöriga och barn och har uppmuntrat till våld mot demonstranter och Black Lives Matter-aktivister som högljutt protesterat under hans kampanjtal.

Det råder inget tvivel om att hans starka väljarstöd bland republikaner till stor del beror på just detta. Sju av tio republikaner som röstat i primärvalet säger att de stödjer hans förslag om att förbjuda muslimer från att komma till USA.

Generellt är det som definierar Trumps väljarkår en gemensam upplevelse av att det är vita amerikaner, snarare än etniska minoriteter, som utsätts för den mest omfattande diskrimineringen i dagens USA. Sju av tio Trump-anhängare anser att vita amerikaner utsätts för mer diskriminering än svarta amerikaner, enligt Pew Research Center. Den berättelsen om en utbredd "omvänd rasism" som länge bara figurerat på just vita nationalisters webbforum har därmed fått bästa sändningstid på CNN och Fox News.

Sedan det blev klart att Trump vunnit primärvalet, i början av maj, har han dessutom omfamnats (om än motvilligt) av stora delar av republikanernas partietablissemang. Det innebär att hans främlingsfientliga retorik nu anses legitim av några av USA:s mest respekterade politiker.

För Richard Spencer är Trumps popularitet därmed ett övertygande bevis för att hans egna idéer har brett stöd, långt utanför den lilla klick som samlats här i Washington i kväll.

– Jag har aldrig tvivlat på att det här skulle hända, förr eller senare. Frågan var bara när, hur och med vem. Jag skulle själv inte ha gissat att det skulle bli just Trump som, ärligt talat, är en löjlig person på många sätt. Men det spelar ingen roll, för ibland behövs det en överdriven, overklig person för att kunna skapa entusiasm bland väljarna. Trumps rörelse, det fenomen han skapat, är mycket större än Trump själv och den kommer att överleva längre än Trump. Och -faktumet att han är så orädd, och säger alla de här sakerna med sådan emfas, det punkterar ju hela det politiskt korrekta samtalet. Det öppnar upp möjligheter för något helt annat. Det öppnar upp ett utrymme för den alternativa högern, säger Spencer.

Det här var ett utdrag ur Martin Gelins text. Läs hela texten i Expo 2-2016.

 Expo omslag pytte

Artikeln är publicerad i Tidskriften Expo 2-2016

PRENUMERERA HÄR ...

Ämnen i artikeln