Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den före detta SD-företrädaren dömdes i september förra året för att i den offentliga Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” ha hävdat att ”alla muslimer är terrorister”. Mannen erkände i polisförhör att han skrivit inlägget, men förnekade brott – "det står inte i någon lagbok vad man får säga på Facebook".

Mannen dömdes av Södertälje tingsrätt för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter. Försvaret överklagade domen och på onsdagen meddelade Svea hovrätt att tingsrättens dom står fast.

Mannen satt under föregående mandatperiod som politiskt tillsatt suppleant för Sverigedemokraterna i ett kommunalt bolag i Södertälje. Efter domen i tingsrätten lämnade han uppdraget.

– Han kom till vår gruppledare när han hade blivit dömd och berättade om situationen. De tillsammans kom överens om att han inte skulle fortsätta med sina förtroendeuppdrag. Vi lokalt har dock inte väckt något personärende mot honom, så vad jag vet är han inte utesluten ur partiet, säger Andreas Birgersson, kommunfullmäktigeledamot i Södertälje och ledamot i styrelsen för partiets kommunförening.

Kidnappad av al-Qaida

I sin överklagan till hovrätten fortsatte 42-åringen att förneka brott. Han hänvisar bland annat till yttrandefriheten och det inte går att bevisa om hans inlägg är falskt eller inte.

Han hävdar även att han 2001, i den franska staden Lyon, under två timmar kidnappades av al-Qaida, vilket enligt honom ska ses som en förmildrande omständighet i hur han uttrycker sig på sociala medier. Enligt mannen ska han och ytterligare en person rånats och misshandlats av personer som samtidigt ska ha sagt att de var al-Qaida, något 42-åringen är övertygad om att det stämmer. 

Mannen vill även ha skadestånd på grund av ”psykiska trakasserier”, i form av brev och telefonsamtal han fått utstå från polisen. Hovrätten avvisar i sin dom skadeståndskravet.

Aktivism utanför SD

Mannen har inte bara varit aktiv i SD. I augusti 2017 arrangerades en motdemonstration mot afghanska ungdomar som höll en sittande manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm. Det var "Stå upp för Sverige" som kallade till demonstrationen. 42-åringen var med på plats. Han har även, enligt egen utsago, haft en roll som arrangör för demonstrationer som "Stå upp för Sverige" arrangerat.

Efter domen har 42-åringen fortsatt att vara aktiv på Facebook. Han har bland annat gått in i grupperingar som anordnar demonstrationer mot FN:s migrationsavtal. Han är till exempel med i Facebookgruppen ”Stockholmare för ett suveränt Sverige”.