Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på den offentliga Facebookgruppen Stå upp för Sverige som den 42-årige mannen skrev ett inlägg om att ”alla muslimer” är terrorister och sympatisörer till ISIS.

Södertälje tingsrätt dömde förra veckan mannen för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter 40 å 50 kr.

Demonstration mot afghanska ungdomar

Mannen har under föregående mandatperiod suttit som politiskt tillsatt suppleant för Sverigedemokraterna i ett kommunalt bolag i Södertälje.

Men det är inte bara i SD han varit aktiv. I augusti förra året arrangerades en motdemonstration mot afghanska ungdomar som höll en sittande manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm. Det var Stå upp för Sverige som kallade till demonstrationen.

42-åringen var med på plats. Han har även, enligt egen utsago, haft en roll som arrangör för demonstrationer som Stå upp för Sverige arrangerat.

Förnekar brott

I förhör medger mannen att han skrivit inlägget. Han förklarar det med att muslimer enligt Koranen måste döda, att man som muslim antingen själv utför dåden eller i någon form finansierar terrorism – direkt eller indirekt.

Samtidigt förnekar han brott, eftersom att han inte visste att det han skrev var ett brott. Han menar att lagstiftningen när det kommer till vad man får säga på Facebook är ”vag”.

"Jag vet inte vad som var olagligt, det står inte i någon lagbok vad man får säga på Facebook", säger han i förhöret. 

Han tillägger även att det är som ”kvantfysik” att förstå vad som menas med folkgrupp.