Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Förra veckan samlades omkring femhundra personer på Mynttorget i centrala Stockholm för att protestera mot FN:s globala migrationsramverk som regeringen väntas skriva under. Manifestationen anordnades av det lilla partiet Populisterna och Facebooknätverket ”Stockholmare för ett suveränt Sverige". Dragplåstret för evenemanget var författaren Katerina Janouch som höll tal. 

På plats var banderoller uppsatta med budskap som ”Folkförrädare!”. Bland deltagarna fanns vit makt-aktivister från Nordisk ungdom som stod uppställda med en banderoll med deras logga och texten: ”Hellre folkomröstning än folkutbyte”. På manifestationen var även Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand. 

När Expressen rapporterade om att högerextremister fanns på plats blev författaren Katerina Janouch upprörd.

Katerina Janouch, Twitter

Högerextrem arrangör

Nu kan Expo visa att Skandinaviska förbundet tagit ett ännu starkare grepp om protesterna. På lördag planeras en uppföljande demonstration där Ulrika Hallgren står bakom demonstrationstillståndet. Hon är drivande i Mynttorgsaktivisterna och koordinator i hjälporganisation Blå korset som ingår i Nordisk ungdoms organisationsstruktur Skandinaviska förbundet.

Hallgren skriver som representant för Mynttorgsaktivisterna på Skandinaviska förbundets hemsida. Förutom engagemanget i Skandinaviska förbundet är hon även medlem i den rasideologiska föreningen Det fria Sverige och var under valrörelsen en av partiet Alternativ för Sveriges aktivister.

I en diskussionsgrupp knuten till Det fria Sverige delar Hallgren grov vit makt-propaganda: bilder med budskap om att politiskt oliktänkande ska avrättas, nazistiska slagord och rasideologisk propaganda riktad mot icke-vita.

Mynttorgsaktivsterna har på instagram hyllat Corneliu Codreanu, ledare för den starkt antisemitiska rumänska organisationen Järngardet, en av mellankrigstidens mest brutala fascistgrupper.

Janouch håller tal

Katerina Janouch kommer att vara en av talarna tillsammans med ledande personer i Alternativ för Sverige på lördagens demonstration.

Janouch har även spridit reklam där det tydligt framgår vilka som arrangerar manifestationen som hon ska delta på.  

Katerina Janouch sprider reklam inför demonstration på Twitter

På söndagen väntas ytterligare en manifestation på samma tema. Det är partiet Populisterna som har ansökt om tillstånd som ännu inte beviljats. Populisternas talesperson Håkan Bergmark säger till Expo att det inte finns någon konflikt mellan de olika arrangörerna och att anledningen till att de demonstrerar vid olika tillfällen är att de inte kunnat enas om tidpunkten.

Katerina Janouch kommer inte att tala på Populisternas demonstration utan har istället valt att medverka på lördagens manifestation som anordnas av gruppen kring Nordisk ungdom.

Liknande manifestationer planeras även i andra delar av landet. 

Expo har förgäves sökt Katerina Janouch för en kommentar.