Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Avbokningen av det omtvistade vikingarockbandet Hel skedde i sista minuten. Ikväll skulle bandet uppträda på det nyöppnade kulturhuset Mondos scen i Stockholm och de fick beskedet i onsdags. Efter många protester hade de ansvariga på Mondo beslutat att ställa in den för Hels del efterlängtade spelningen i huvudstaden.

- Vi har framför allt ställt in spelningen för att vi är osäkra på vilken publik som kommer hit. Sedan har det varit svårt att få folk övertygade om vad bandet står för, förklarar Håkan Waxegård, verksamhetsanvarig på Mondo.

Waxegård berättar att han är en av de få som ville att Hel skulle få spelningen. Anledningen är att han velat hjälpa bandet bort från den rasistiska stämpeln. Hel förnekar att bandet skulle vara rasistiskt men associeras till vikingarocken och bandets skivor produceras av Ultima Thule Records. Waxegård hade fått positiva rapporter från Sundsvall där Hel höll sin senaste spelning, men menar att det inte behöver innebära att samma typ av publik skulle komma i Stockholm.

Under de fyra år Hel funnits har bandet drabbats av ett flertal avbokningar. Den senaste skedde i Sandvikens kommun, där bandet hade planerat en spelning i maj.

Ämnen i artikeln