Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Händelsen, som splittrat en lokalförening i Sundbyberg, inträffade i november 2014. Det var på en middag som anordnades av kommunfullmäktige som den 49-årige ersättaren för Sverigedemokraterna öppet ska ha hetsat mot muslimer. Han har enligt flera vittnesmål, bland dem tjänstemän och kommunpolitiker i Sundbyberg, sagt att "alla muslimska folkgrupper håller på med kvinnlig könsstympning", och att "alla muslimer har tendens till att våldta och är pedofiler" samt att han "inte vill ha araber och somalier i Sverige för att de tar svenskarnas jobb".

Miljöpartiets gruppledare i Sundbyberg Siyamak Sajadian Sasanpour satt vid samma bord som ersättaren på kommunfullmäktige middagen. Han berättar att han hörde ersättaren anklaga invandrare för att vara kriminella och att han hetsade mot muslimer.

- Många lämnade bordet på grund av hur han höll på, en del agerade också och försökte förklara för honom att han inte kunde sitta och säga så. Många vid bordet hade dessutom muslimsk bakgrund, säger Sasanpour.

Sverigedemokraternas tidigare gruppledare för Sverigedemokraterna i Sundbyberg Ulf Landström försökte under den aktuella middagen ingripa mot den 49-årige ersättaren för att förmå honom att sluta hetsa mot muslimer.

- Jag uppfattade händelsen som väldigt grov. Jag har hela tiden haft den uppfattningen att det som hände på kommunfullmäktige-middagen var ett väldigt flagrant brott mot Jimmie Åkessons linje om nolltolerans. Jag förslog att till vår ordförande Stefan Buncic att vi skulle agera med detsamma, säger Landström.

Ulf Landström säger att han efter händelsen krävt att Sverigedemokraterna skulle agera och bland annat kontaktat sitt distrikt i Stockholms län. Något han även ska tagit upp på partiets gruppmöten.

- Jag kontaktade dem, men lite förenklat så gick det till så här. Distriktet hörde av sig till ordföranden i vår lokalförening, sedan konstaterade de att det finns två versioner om det som hände och att det då inte gick att utesluta.

I början av året lämnade Landström sitt uppdrag som gruppledare. Han hävdar att anledningen är att partiet inte agerade efter händelsen på kommunfullmäktigemiddagen.

Samtidigt försvaras 49-årigen av den nuvarande gruppledaren för Sverigedemokraterna i Sundbyberg Gary Aelius.

- Jag är 100 procent övertygad om att han inte sagt det som han påstås ha sagt. Det jag tror har hänt är det funnits en förutfattad mening om sverigedemokrater och då är det lätt att man hör det man förväntar sig att höra, säger Gary Aelius.

Aelius uppger att han tagit del av Landströms krav om att partiet borde ha agerat mot 49-åringen.

- Jag känner igen att det fanns krav på att han ska skulle uteslutas. Men det är så att mot bakgrund av att han med största sannolikt inte uttryckt sig så som påstås så kan man inte vidta åtgärder, säger Aelius.

- Du vet väl att när det gäller sverigedemokraterna så är det inte svårt att bli anklagad för hets mot folkgrupp helt felaktigt. Det är det jag kan säga, fortsätter han.

Den 49-årige ersättaren är även misstänkt för hot mot tjänsteman och ytterligare ett fall av hets mot folkgrupp för en händelse den 29 december 2014. Då sa ska han bland annat sagt till en polis:

"Jag hoppas du blir våldtagen av två afrikaner, då kanske du skulle uppskatta sverigedemokraterna bättre". 49-åringen har i förhör nekat till brott och sagt att vittnen ljuger om honom för att de inte "gillar sverigedemokrater".

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge uppger att han inte känt till händelserna, men att de nu ska titta på den.

Expo Idag har sökt Stefan Buncic för en kommentar.

Ämnen i artikeln