Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

George Floyd, en 46-årig svart man, avled efter att ha gripits av polisen i Minneapolis, rapporterar Washington Post.

Floyd försökte handla cigaretter med vad som misstänktes vara en falsk sedel och polis tillkallades. Polisen sätter handbojor på Floyd och lägger ned honom på marken med tre poliser ovanpå sig. En vit polis har sitt knä på Floyds nacke.

Floyd vädjar om att få ställa sig upp och säger: ”Jag kan inte andas”. Efter några minuter tappar han medvetandet. Ambulans tillkallas. Trots att flera åskådare uppmanar poliserna att kontrollera hans puls och andning, görs ingenting. Polisen behåller knät på Floyds nacke i cirka nio minuter. När Floyd förs till sjukhus hade han ingen puls, enligt Washington Post. Floyd dödförklarades på sjukhus.

En åtalad

Fyra av de inblandade poliserna har avskedats. Efter flera dagar av protester åtalades Derek Chauvin, polisen som hade sitt knä på Floyds nacke, för mord och dråp. Men demonstranter runt om i landet kräver att samtliga fyra poliser som deltog åtalas.

Flera personer har dött i protesterna. Butiker har plundrats och fordon, byggnader och polisstationer har satts i brand.

Foto: Hungryogrephotos/Flickr

Det finns flera rapporterar om poliser som till synes urskiljningslöst skjuter gummikulor och tårgas mot demonstranter och journalister. Vid flera tillfällen har journalister, inklusive Expressens korrespondent Nina Svanberg, träffats av gummikulor. Journalister har också gripits av polis.

President Trump har uttryck sin sorg över George Floyds död. Men de orden överskuggas av att han skickat ut ett flertal ilskna tweets mot bland andra CNN och New York Times, som han kallar ”Folkets fiender”.

"När plundringarna börjar, börjar skjutandet"

Han har även fått massiv kritik för hotfulla tweets som att militären ska kallas in för att ställa allt till rätta och ”… när plundringarna börjar, så börjar skjutandet”. Twitter markerade inlägget med en varningstext om att det bryter mot företagets regler om glorifiering av våld.

Trump har även upprepade gånger hävdat att protesterna leds av anarkister, extremvänstern och Antifa (antifascister) - som han säger att USA ska stämpla som en "terrororganisation".

Protesterna har även uppmärksammats på olika håll i Sverige.

Flera Sverigedemokrater, bland andra Mattias Karlsson och Adam Marttinen, har exempelvis uttryckt stöd för Trumps förslag och vill terrorstämpla svenska AFA. 

Karlsson skriver vidare på Facebook att våldet poliserna använde framstår som ”känslokallt och helt oförsvarbart”. Men argumenterar vidare för att det finns ”väldigt lite som talar för att USA idag skulle vara ett land med systematisk, institutionaliserad rasism mot svarta.” Och skriver att det finns ”…ingenting som talar för att det som George Floyd utsattes för hade någonting med hans hudfärg att göra.”.

"Mångkulturellt experiment"

Högerextrema Alternativ för Sverige menar att problemet har med mångkultur att göra, och twittrar: ”De problem som nu visar sig i USA var vi tidigare helt förskonade från i Sverige, men sedan vårt land utsattes för det mångkulturella experimentet av politikerna har samma problem fått fäste även här. Med återvandring kan vi få tillbaka det trygga land vi en gång hade.”

Foto: Skärmdump Expo

Dan Eriksson, ordförande för vit makt-föreningen Det Fria Sverige talar om vad han kallar "vit överlevnad”:

”Antifanter och afrikaner bränner kyrkor, företag och bilar. De mördar, skövlar och förstör. Twitter, Amazon, Netflix och andra multinationella storföretag uttalar sitt stöd till ”protesterna". Precis som tidigare: Kapitalet och kommunismen i gemensam kamp mot vit överlevnad.”

Högerextrema alternativmedier som Fria Tider och Nya tider kallar protesterna för raskravaller. Fria Tider hävdar att svarta mobbar angriper vita människor oprovocerat.

Även nazistiska NMR talar om raskravaller av ”afrikaner och rasfrämlingar” och på sin sajt Nordfront lyfter man en antisemitisk teori om att George Soros uppviglar till protesterna. Samt påstår också att konflikten underblåses av de stora mediebolagen som NMR menar kontrolleras av judar.

Mycket tyder nu på att protesterna går in på sin sjunde dag, efter att hundratals personer gripits i olika städer under natten mot måndagen.

Ämnen i artikeln