Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Enligt ett uttalande från Hizb ut-Tahrir så har medier rapporterat "att den misstänka gärningsmannen ska ha haft kopplingar till vårt parti utan grunder för påståendet överhuvudtaget."

I mediernas rapportering av den terrormisstänkte Rakhmat Akilov framkom det tidigt att han på sociala medier delat material från terrororganisationen IS. Samtidigt rapporterades det att han även delat material från det radikalislamistiska, sunnimuslimska partiet Hizb ut-Tahrir. Expo var ett av de medier som skrev om det.

Det var några dagar efter dådet som Hizb ut-Tahrir gick ut med ett skriftligt uttalande om vad det menar är en felaktig medierapportering om partiet. "Det ligger i vår bergfasta övertygelse att ändring inte sker genom våldshandlingar utan genom tankar och övertygelser." skriver partiet i uttalandet.

Kollektivt utpekande
Samtidigt ser partiet rapporteringen som ett bevis på att muslimer kollektivt hålls ansvariga för terrorism. Det nämns att andra händelser, som seriemördaren Peter Mangs, inte betraktas som terrorism. Partiet vänder sig även mot att ett "vanligt islamiskt agerande anses vara tecken på radikalisering och ett steg närmare att bli en terrorist".

Partiet medger att det är antidemokratiskt och tillägger:

"Vi kan även förvänta oss fler resurser till Säpo för antiradikaliseringsprojekt som ska förs muslimerna bort från islam. Det är uppenbart för de insatta att om man inte håller med om demokratin och friheterna är man radikal och extrem."

Medlem felaktigt uthängd
Efter terrordådet så hängde så kallade alternativmedier och hatsajter ut en svensk medlem i Hizb ut-Tahrir som gärningsman. Den felaktiga utpekningen uppmärksammades i Viralgranskaren på tidningen Metro. Där berättar mannen att han tvingades stänga ned alla sina konton på sociala medier och att han inte vågade skicka sina barn till skolan

Hizb ut-Tahrir är en radikalislamistisk, antisemitisk och antidemokratisk rörelse som i sin struktur fungerar som ett politiskt parti. Partiet har ett av sina starkaste fästen i Uzbekistan, men uppger sig finnas i 40 länder. Det är samtidigt förbjuden i flera länder.

2012 kunde Expo avslöja att partiet inlett ett arbete med att etablera sig i Sverige. Det beskriver själva att det har islam som ideologi. Målet är ett återupprätta ett kalifat, en islamsk stat. Får att det ska ske, uppger Hizb ut-Tahrir, krävs ett folkligt stöd. Enligt uttalandet från partiet framhålls så är det "befängt med grundlösa påståenden om att vi skulle arbeta för att etablera kalifatet i Sverige". Partiet tar officiellt avstånd från Islamiska Statens (IS) metoder, men har samtidigt kritiserats för samröre med terrorister.

Expo har sökt någon från Hizb ut-Tahrir för en kommentar.