Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Två män och en kvinna som står åtalade för sin inblandning vid stormningen av den amerikanska kongressen den 6 januari har belagts vara en del av den högerextrema milisgruppen Oath Keepers. En av de åtalade, den 66-årige Thomas Caldwell, är en ledargestalt i gruppen.

Thomas Caldwell står tillsammans med en 50-årig man och en 38-årig kvinna åtalad för bland annat förberedelse att använda våld, rapporterar Reuters. Meddelanden och avlyssnade samtal av trions kommunikation ligger bakom åtalet.

38-åringen hörs bland annat säga till Caldwell under själva attacken: ”Vi har en bra grupp. Vi är cirka 30-40 av oss. Vi håller ihop och håller fast vid planen.” Ett annat meddelande till Caldwell lyder: "Alla medlemmar är i tunnlarna under Kapitolium stäng dem inne. Sätt på gasen." Det är sannolikt kongressledamöterna som åsyftas i meddelandet.

Enligt New York Times lades det även fram material vid domstolen som visar att planeringen pågått i flera dagar innan attacken. Bland annat ska Caldwell skickat ut ett budskap till de av milisgruppens medlemmar som mobiliserats inför den 6 januari att den ”här vattenkokaren är redo att koka”.

Den sista december skrev han: ”Det börjar på riktigt den 5 och 6 januari i Washington DC när vi samlas på gatorna”. Han lade sarkastiskt till, apropå den planerade certifieringen i Kapitolium av presidentvalets resultat, att ”de kan ju försöka” med ”en miljon eller fler patrioter på gatorna”.

Oath Keepers grundades 2009. Gruppen ses i dag som en av USA:s mest profilerade högerextrema milisgrupper. De hävdar själva att de samlar tiotusentals aktivister, många med militär- och polisiär bakgrund. Namnet syftar på att medlemmarna har åtagit sig en ed (oath) att skydda konstitutionen.

Oath Keepers har bland annat patrullerat beväpnade vid gränsområdet till Mexiko, och i anslutning till Black lives matter-protesterna förra året var tungt beväpnade Oath Keepers-medlemmar ute på gatorna för att ”skydda” företag. Avdelningar av gruppen finns utspridda runt om i landet.