Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På måndagen varnade FBI att beväpnade högerextrema grupper planerar aktioner mot flera delstatsparlament i helgen, rapporterar Washington Post. En anonym tjänsteman på FBI uppger till tidningen att hotet skiljer sig från delstat till delstat men att det finns planer för demonstrationer i samtliga av landets delstatshuvudstäder. Uppgiftslämnaren uppger även att det finns planer på att storma delstatsparlament.

Säkerheten har också höjts i flera parlamentsbyggnader. I Wisconsin har nationalgardet kallats in för att bistå den lokala polisen. Detsamma har skett i Washington. I Michigan där FBI i oktober avslöjade en plan på att kidnappa delstatsguvernören Gretchen Whitmer (D) har en ny lag röstats igenom som förbjuder personer att öppet bära vapen inne i parlamentet.

Samma dag som stormningen av Kapitolium i onsdags samlades en beväpnad mobb utanför guvernörsboningen i delstaten Washington. I Phoenix krossades en ruta på parlamentet av en mobb. Tungt beväpnade Trump-anhängare klädda i kamouflagekläder omringade parlamentet i Kentucky i lördags och proklamerade att de kommer fortsätta stödja den avgående presidenten Donald Trump.

Den amerikanska dokumentärfilmaren Michael Moore har på sin Facebook-sida lagt upp en affisch som han uppger sprids i Washington DC och som uppmanar till en beväpnad marsch till Vita huset.

Poliser utreds efter attacken mot Kapitolium

Samtidigt i efterdyningarna av stormningen av Kapitolium utreds flera i Kapitoliums polisstyrka för misstänkt inblandning i den våldsamma aktionen som påhejades av president Donald Trump och som kostade minst fem människoliv. Ett dussin poliser rapporteras ha stängts av från sina tjänster, rapporterar Washington Post. Kapitoliums polischef har också avgått.  

En video ska visa att polisen släppt in Trump-anhängare utan att kontrollera om de är beväpnade. Även i flera delstater har poliser stängts av för att i olika former visat stöd för stormningen av Kapitolium.

Styret i Washington DC och polisen i Kapitolium har kritiserat Pentagon för senfärdig respons när de begärde hjäp.