Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi har en växande populism, främlingsfientlighet och rasism som inte bara finns attitydmässigt utan som också återspeglas väldigt mycket i det politiska samtalet. Populistiska partier finns där och påverkar andra etablerade partier och deras agenda, säger Cecilia Malmström på ett seminarium i Visby som anordnats av Röda Korset.

På seminariet "Europa – Stängt för dagen, välkommen åter" berättade Malmström att det under hennes tid som EU-kommissionär varit svårt att få upp flyktingpolitiken på agendan i EU. Redan 1999 påbörjades ett arbete för att skapa ett gemensamt asylmottagande inom unionen.

– Det har väldigt länge varit ett lotteri i Europa för den asylsökande. Man kan med samma skäl och samma bakgrund ha väldigt olika chanser att få asyl beroende på vilket europeiskt land man kommer till. I vissa länder kan man ha 70 till 80 procent chans att få stanna medan man i andra länder, med samma asylskäl, har mindre än 1 procents chans, säger Malmström.

Ett nytt gemensamt system för asylmottagande i EU beslutades i juni. Cecilia Malmström menar att det nya systemet är ett steg i rätt riktning.

– Det är inte perfekt, men det är bättre än det förra på alla punkter. Jag tycker att vi ska vara stolta över att vi lyckats komma överens i en mycket svår politisk tid.

Röda korset har dock riktat skarp kritik mot det nya regelverket som de inte tycker är tillräckligt humant. Bland annat kritiserades hur asylsökande förvaras och behandlas när de söker sig till Europa. Malmström instämde i mycket av kritiken, men menade att en del krav från Röda korset är ogenomförbara på grund av det politiska läget.

– Attityderna påverkar väldigt mycket. Jag som jobbar med flykting- och migrationsfrågor märker hela tiden i diskussioner bland ministrar att frågan inte prioriteras. Motivet är ofta att de inte har tid att prioritera frågan eller att deras väljare inte tycker att den är viktig, säger Malmström till Expo Idag.

Hon höjde även ett varnande finger för ökad rasism i Europa.

– De högerextrema och populistiska partierna ökar väldigt mycket i många länder och de kommer i mycket högre utsträckning än idag att representeras i Europaparlamentet. Idag har de ett marginellt inflytande eftersom de inte har samarbetat. Men nu ser vi att de börjar samarbeta. Dessutom riskerar vi att partier som Gyllene Gryning (grekiskt nazistparti, red. anm) kommer in i parlamentet. Det kommer naturligtvis att påverka lagstiftningsarbetet i framtiden.

Även Sverigedemokraternas ungdomsförbund har inlett ett europeiskt samarbete. På Almedalsveckan lanserade Sverigedemokratisk ungdom en allians med ungdomsförbunden till partierna Front National från Frankrike, belgiska Vlaams Belang och österrikiska FPÖ. Malmström säger till Expo Idag att samarbetet inte förvånar henne.

– Det som förvånar är att det har tagit så lång tid. I Europaparlamentet har de här partierna haft svårt att samarbeta eftersom deras ideologi är att de inte gillar utlänningar. Främlingsfientliga partier från norra Europa gillar inte dem från södra Europa. Men de har börjat sluta sig samman och därmed kan de bli starkare och få en helt annan plattform. Det oroar mig väldigt mycket, men det gör mig inte förvånad, säger Malmström.

Gustav Kasselstrand, ordförande för Sverigedemokratisk ungdom sa i söndags till Expo Idag att han kommer att göra klart för Sverigedemokraternas valberedning att han ämnar kandidera till Europavalet.

– Jag kommer anmäla mitt intresse att kandidera till samtliga val såväl Europavalet som riksdagsvalet, sa han.