Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

TYSKLAND. Högerextremisterna i Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) har under 2000-talet gått starkt framåt i de tidigare östtyska delstaterna. Läns- och kommunalvalen i Sachsen den 8 juni blev ytterligare en framgång för partiet, som fick sammanlagt 160.000 röster i hela delstaten, cirka 5,1 procent. Detta ska jämföras med 41.000 röster år 2004, då partiet inte ställde upp i alla val-distrikt. Valresultatet innebar att NPD nu har minst en representant i varje läns beslutande församling i delstaten och att partiet nu även är en politisk kraft på lokal nivå.

HJÄLPTA AV SOFFLIGGARE

NPD gick till val med slogans som "Säkra gränsen-, stoppa brottsligheten", "Framtid i stället för flykt" och "Östtyskarna väljer tyskt". Partiet tycks ha gynnats av det låga valdeltagandet. Drygt 45 procent av Sachsens 2,9 miljoner valberättigade gick till urnorna på valdagen, den lägsta siffran i modern tid.
I två valdistrikt fick NPD fler röster än socialdemokraterna, SPD. I Reinhardt-Schöna, en stad med 1.600 invånare, röstade en fjärdedel på partiet.
Valets stora vinnare var annars det konservativa CDU som fick ett genomsnitt på 39,5 procent av rösterna. Vänsterpartiet PDS uppnådde 18,7 procent och socialdemokraterna endast 11,5 procent.
Sachsen är den del av Tyskland där NPD har starkast stöd. I parlamentsvalet år 2005 fick partiet 4,9 procent där, jämfört med ett riksgenomsnitt på 1,9 procent. Partiet sitter sedan valet 2004 i delstatens beslutande -församling lantdagen. NPD fick då 9,2 procent av rösterna. Väljarna kom då framförallt från det tidigare ensamt regerande CDU, som tvingades in i en koalition med social-demokraterna, SPD.

"ALARMERANDE HÖGA"

Nästa år är det val till lantdagen igen och flera opinionsmätningar har visat att högerextremisterna kan komma att nå upp till tvåsiffriga röstandelar, något som oroar politiker från de andra partierna.
Ställföreträdande ministerpresidenten Thomas Jurk (SPD) sa den 9 juni att NPD:s siffror är "alarmerande höga". CDU:s generalsekreterare Michael Kretschmer höll med och talade om "skräddarsydda lösningar" för att vinna tillbaka väljarna.
– Vi har en god chans att hålla NPD utanför lantdagen nästa gång, sade han.
Dirk Panter, ordförande för socialdemokraterna i Sachsen, uppmanade alla demokratiska- partier att samarbeta mot NPD inför valet hösten 2009.
– Om CDU lyckas hålla NPD utanför lantdagen nästa år, så kommer vi att gå i oppo-sition med glädje, sade han.
En studie som genomfördes av forskare vid universitetet i den sachsiska staden Leipzig hösten 2006 visar vilken jordmån NPD har att växa i. Av 5.000 tillfrågade personer ansåg 15 procent att tyskarna är "naturligt överlägsna" andra folk. Lika många svarade ja på frågan om judar använder sig av "fula tricks" för att klara sig bättre i affärer och höll med om frasen "Tyskland ska styras av en ledare med stark hand för allmänhetens bästa".

Fakta: NPD

NATIONALDEMOKRATISCHE Partei Deutschlands bildades 1964 ur spillrorna efter Deutsche Reichspartei, då detta förbjöds. Partiet propagerade då för en apartheidpolitik av sydafrikanskt slag. I valet 1969 fick partiet 4,2 procent av rösterna. Därefter sjönk stödet kraftigt tills en vändning kom i mitten av 1990-talet.
Partiet är representerat i den beslutande församlingen i två tyska delstater: Sachsen och Mecklenburg--Vorpommern.
NPD har ungefär 7.000 medlemmar, ungdomsförbundet Junge Nationaldemokraten cirka 400. Ordförande är Udo Voigt.

Artikeln är tidigare publicerad i Expo #3-2008