Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Det är viktigt att visa för väljaren att vi inte är isolerade. Det finns liknande, patriotiska rörelser i varje europeiskt land, sa Marine Le Pen i måndags i en intervju till den nederländska dagstidningen NRC Handelsblad.

Marine Le Pen och Frihetspartiets ledare Geert Wilders ska träffas nästa månad i Haag för att bilda ett pan- europeiskt samarbete inför valet 2014. Le Pen är nöjd över samarbetet och påpekar att Front National och Frihetspartiet har många gemensamma punkter.

- Vi kämpar mot den kvävande invandringen och islamisering. Vi är stolta båda över våra kulturer och agerar mot Europa som tillämpar regler som ingen vill ha. De etablerade partierna har fullständigt förlorat sin trovärdighet, tillade Le Pen i NRC intervjun.

Både Front National och Frihetspartiet har kritiserats hårt för sin islamfobiska politik. Marine Le Pen påstår att hon inte har något emot islam som religion men "tillströmningen av muslimska invandrare och synligheten av islam i samhället". Wilders har tidigare attackerat islam och jämfört koranen med Hitlers Mein Kampf.

Planen på en högerextrem allians formades redan i april när parterna över en lunch diskuterade huruvida nationalistiska politiker kunde enas mot en gemensam fiende, EU. Wilders turnerade i somras i Europa för att övertala andra likasinnade partier till ett samarbete. Ett problem har varit att högerextrema partier av rädsla för dålig publicitet inte vill associeras med varandra.

jean yves camus Jean-Yves Camus är statsvetare vid Institut de Relations Internationales et Strategiques, som jobbar med frågor kring högerextremism och internationella relationer. (Foto Expo)

- Jag är säker på att en ny EU-skeptisk allians med Marine Le Pen och Gert Wilders i spetsen kommer att grundas. Men Ukip kommer inte att vara en del av det, sa Ukips partiledare Nigel Farage till The International Business Times.

Jean-Yves Camus, expert på Front National tror att Le Pens önskan att samarbeta med andra partier är en del av hennes strategi att omprofilera partiet. Marine Le Pen har sedan hon tog över 2011 efter sin fader arbetat hårt för att polera det naziststämplade partiet.

- Partiet banaliseras och deras idéer accepteras mer nu än för, säg tio år sedan. Det förs diskussioner med Nederländerna, Österrike och Sverige. Det är ett sätt för henne att utnyttja partiernas mainstream ställning. Sverigedemokraterna och Frihetspartiet är exempelvis mycket mer accepterade än British National Party . Detta är en del av Le Pens strategi att legitimera sitt eget parti, säger Camus.

Den tilltänkta alliansen skulle ge Front National ett större inflytande inför det europeiska parlamentsvalet i maj 2014, menar Camus.

Wilders berättade för nederländsk TV på måndagen att "Front National och Frihetspartiet kan få europaparlamentet att "sjunga en annan visa." Även Marine Le Pen är hoppfull.

- EU kommer att kollapsa som Sovjetunionen, sa hon till franska radiokanalen RFI.

Camus är dock tveksam till om Le Pen och Wilder kan uppnå den maktposition de önskar.

- För att få en viss makt måste hon bilda en grupp på minst 25 personer. Det behövs därför fler allierade från andra länder. Men jag är osäker på om hon ens med dem kommer upp mot 25.

Ett liknande allians har skapats tidigare. 2007 bildade 27 högerextrema nationalistiska medlemmar i europaparlamentet, bland dem Front National, alliansen "Identitet, tradition och suveränitet". Gruppen splittrades efter knappt ett år på grund av oenigheter.

Geert Wilder har tidigare varit i Sverige med anledning av att bilda en sådan allians med Sverigedemokraterna men partiet ställde sig då tveksam till ett sådant arbete. Idag rapporterade Expo Idag att Marine Le Pen träffade Sverigedemokraternas partiledare
Jimmie Åkesson med anledning av samma allians.

Kan ett samarbete mellan Front National och Sverigedemokraterna bli verklighet?

- Det har redan funnits ett samarbete så det vore inget nytt, säger Jean-Yves Camus.

Läs om Sverigedemokraternas och Front Nationals gemensamma historia.