Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

2009 avkriminaliserades en domstolsinstans homosexualitet. Det blev slutet på en över 150 år gammal lag som infördes av kolonialmakten England och som förbjöd "umgänge som bryter mot naturlagarna". Domstolens beslut att avskaffa lagen väckte bland vissa religiösa, sociala och politiska grupper starka motreaktioner och beslutet överklagades.

På onsdagen slog Högsta domstolen fast att den gamla lagen var konstitutionell och det innebär att endast parlamentet har rätt att avskaffa den.

Hbt-företrädare meddelade på en presskonferens att de är chockade över beslutet.

"Det är en svart dag för oss", sade Anjali Gopalan, grundare till Naz stiftelsen som arbetar med frågor kring HIV/AIDS och hbt-rättigheter. Stiftelsen bidrog till att få lagen upphävd 2009.

"Jag känner mig så trött. Vi har gått tillbaka 100 år.", fortsatte han, rapporterar Washington Post.

De senaste åren har hbt-personer i Indien känt sig tryggare med att samlas och öppet tala om homosexualitet. Pride-festivaler har också varit vanligare, rapporterade Q-radio, stationerad i New Delhi som Washington Post citerar.

Nu fruktar många att trakasserier mot hbt-personer kommer att öka, från från korrupta poliser eller från kriminella personer, som tidigare bedrivit utpressning och hotat med att ange homosexuella om de inte betalar mutor.

I huvudstaden vandrade människor på onsdagen med svarta armband och skanderade "Min kropp, min rättighet".

Nu hoppas hbt-grupper på att frågan tas upp i parlamentet.