Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Våren 2007 organiserade den engelska tidningen Searchlight den turnén "Hope not Hate". Tanken med kampanjen var att ingjuta en positiv anda i valkampanjen till de regionala valen i maj 2007. Det befarades nämligen att det fascistiska partiet British National Party (BNP) skulle vinna mark.

Searchlight hyrde en dubbeldäckare från 1964 med en maxfart på 61 km i timmen och besökte 30 städer på 14 dagar. Startdatum för turnén var 24 mars. Samtidigt som bussen nådde städerna anordnade fackföreningar och andra lokala samhällsföreningar trivselaktiviteter, utdelning av lokala upplagor av tidning Searchlight och pamflettutdelning samt musikkonserter. Det var ett tillfälle för lokala grupper att säga nej till British National Partys rasistiska politik. Exempelvis delade 221 personer i Sandwell ut 45.000 tidningar. Anhängare till BNP dök upp, men gick därifrån när de såg antalet antifascister.

Vill ena antirasistiska krafter

Tidningen Searchlight anser att det finns problem i England, men att British National Partys rasistiska politik inte är lösningen på detta. Kampanjen "Hope not Hate" var ett sätt att ena, uppmuntra, prisa och ge en drivkraft till människor som vill få rasism och fascism att försvinna.

Den 2700 km långa bussturen avslutades 7 april i Glasgow Skottland. Jermaine Jackson, Michael Jacksons bror, talade till folksamlingen och ett band spelade på oljefat. Storbritanniens blivande premiärministern Gordon Brown höll tal på temat "hopp inte hat".

British National Partys valresultat i maj visade på en obetydlig ökning som utjämnades av att en BNP-ledamot i West Midlands fullmäktige uteslöts ur partiet.