Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I januari dömdes Borsing av tingsrätten för att i juli förra året ha slagit till en busschaufför som knäckte ett revben. Slaget utdelades när chauffören frågade efter Borsings biljett. Chauffören och ett vittne har även uppgett att Borsing kallade chauffören för "jävla svartskalle". Borsing satt vid tidpunkten i distriktsstyrelsen för Sverigedemokraterna i Göteborg och som nämndeman i Göteborgs tingsrätt. Vid valet 2010 toppade han partiets vallista för centrala Göteborgs.

Jan Borsing har hela tiden nekat till brott, till Expo Idag sa han i januari att chauffören spärrade vägen till biljettautomaten och att han därför knuffade undan honom. Borsing förnekade även att han skulle ha kallat chauffören för "jävla svartskalle". Tingsrätten ansåg dock det bevisat att Borsing gjort sig skyldig till våld mot tjänsteman och dömde Borsing till samhällstjänst och skadestånd. Brosing överklagade domen, men på måndagen fastställde hovrätten den mot honom.

Efter tingsrättsdomen tog Borsing en time out från politiken. Enligt uppgifter från Sverigedemokraternas kansli i Göteborg har Borsing inte deltagit på några möten efter sin time out och han återvaldes inte till distriktsstyrelsen.

Jan Borsing vill till Expo Idag inte kommentera hovrättens dom, men till GP har han sagt att han kommer fortsätt att vara aktiv i partiet. Han säger även till tidningen att han förlorat allt förtroende för det svenska rättssystemet som han menar dömer "till de här invandrarnas favör".

Ämnen i artikeln