Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Förmiddagen inleddes med förhör med en av 23-åringarna. Han har, enligt åklagaren, haft funktionen som kartläggare av mål som skulle sprängas i en senare fas. Han har även deltagit vid ett stort antal av de attacker som gruppen hann utföra innan de greps.

På tisdagen ändrade han sin historia och hävdade att han blivit manipulerad av förhörsledarna i polisförhören. Ömsom hade de manipulerat honom, ömsom hade polisen gjort felaktiga nedteckningar av hans vittnesmål, hävdade han.

Dan Dalén hördes

Tisdagens intressanta förhör kom med Dan Dalén, före detta ledare för Nationalsocialistisk Front i Västerås.

- Jag är nationalsocialist, svarade han snabbt på åklagarens fråga om hans politiska bakgrund.

Åklagaren hade redan på måndagen lagt fram sin tes om att huvudpersonerna i skriften "Revolution i välfärdsstaten" är två av de åtalade. Kamrat A är 31-åringen, enligt åklagaren och Kamrat B ska vara Dan Dalén. Omslaget till skriften pryds av en bild på två män som åklagaren menar är Dan Dalén och 31-åringen i rånarluvor.

- Det mesta är jag oskyldigt anklagad för. Om du frågar mig så tycker jag det mesta i den här frågan är befängd, sa Dalén.

Åklagaren gick då in på den skriftliga bevisningen som finns i målet. Efter att de fyra personerna häktades så hittade häktespersonalen handskrivna lappar på toaletten i ett försök att hålla kontakten under häktningstiden och komma överens. En av lapparna undertecknades av Dan Dalén med "Kamrat B". I tingsrätten förnekade han all kännedom om några lappar.

- Det kan jag inte svara på eftersom jag inte skrivit lappen, sa han.

Förhör med "Kamrat A"

Innan lunch förhördes så den andra personen som är huvudmisstänkt, 31-åringen. Han hävdade att han inte var nationalsocialist, detta trots att han varit medlem i NSF under flera år.

- Jag har inte varit medlem i NSF men jag har betalat medlemsavgiften. Man kan se det som att jag betalat för en prenumeration på deras tidning, hävdade han.

Samtidigt har han deltagit i NSF:s grupp om tre personer som deltog i en konferens i Irak innan kriget bröt ut. 31-åringen var personen som sedan skrev ett tackbrev till den irakiska ambassaden i Sverige efter besöket.

Angående skriften "Revolution i välfärdsstaten" sa han att det inte var han som hade skrivit den.

- Det är en vän till mig som har skrivit den och jag vill inte säga vem det är med tanke på att den enda anledningen till att jag sitter här är just på grund av den här skriften.

Han berättade vidare att han ansåg att skriften var av skönlitterär art och till för att underhålla läsaren och att Kamrat A och B inte var verkliga personer.

- De är skönlitterära figurer. De hade lika gärna kunnat heta Robin Hood och Sherlock Holmes.

Minutiös genomgång av glaskrossning

På 22 punkter står personer åtalade för grov skadegörelse för att bland annat ha krossat hundratals rutor på skolor runt om i Västmanland. Under tisdagens eftermiddag började chefsåklagare Thomas Häggström att beta av dem, punkt för punkt. En procedur som skulle skjuta över i tid till på onsdagen.