Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expo kan tillsammans med tidningen Metro avslöja att rånet är ett led i ett krig om inflytandet inom den nazistiska rörelsen.

Händelsen inträffade i samhället Munkedal i Bohuslän den 8 februari i år. Nu sitter fyra ledande medlemmar i nazistorganisationen Nordiska förbundet anhållna i Uddevalla misstänkta för grovt rån. Ytterligare två personer är anhållna i sin frånvaro.

– Förhör har hållits under dagen och misstankarna är oförändrat starka enligt min mening, säger chefsåklagare Niklas Sannerholm, som är ytterst förtegen om utredningen.

En av de anhållna är ägaren till Nordiska förlaget: norra Europas största distributör av vit makt-musik och rasistisk litteratur.

Offret för rånet ska kort före händelsen ha hoppat av till en annan konkurrerande organisation och tog ett kundregister och medlemsregistret med sig.

Liknande händelse

För ganska precis ett år sedan ägde en liknande händelse rum i Helsingborg. Tre maskerade och beväpnade män trängde sig då in i en nazistsympatisörs lägenhet och beordrade honom att stänga ned en lokal hemsida. Rånarna ansåg att hemsidan representerade en avvikande nazistisk inriktning. Offret för den attacken var medlem i Nordiska förbundet, som kraftigt fördömde händelsen.

Nu sitter ledande medlemmar ur samma organisation anhållna misstänkta för ett liknande dåd mot en av sina egna.

– Den svenska nationalsocialismens historia är full av mer eller mindre våldsamma konflikter. Det tycks gå i vågor. Efter en tid av lugn så utbryter konflikter ut igen, säger Helene Lööw, docent i historia som forskar om högerextrema rörelser.

Vad innebär det här för rörelsen?
- Att de interna spänningarna ökar, att tid och kraft går till interna motsättningar och inte till att värva nya anhängare

Fakta: Nordiska förbundet

En nazistisk organisation som säger sig stå för en "långsiktig, nordisk frihetskamp". Organisationen har med hjälp av inkomster från försäljning av böcker, musik och propaganda i Nordiska förlaget finansierat uppbyggandet av tidningar, nyhetstjänster och bloggar. Med den nazistiska ungdomssajten nordisk med cirka 9000 registrerade medlemmar har Nordiska förbundet skapat en ny viktig mötesplats på Internet för unga nazister. Samtliga av de anhållna har nyckelpositioner för det nazistiska forumet vars framtid nu är osäker.

De fyra anhållna:

30-årig Linköpingsbo
Driver Nordiska förlagett som är norra Europas största distributör av nazistisk litteratur, musik och propaganda. Tidigare dömd för bland annat misshandel, våldsamt motstånd och olaga vapeninnehav.

30-årig Alingsåsbo
Driver ett telemarketingföretag i Vasastan i Göteborg knutet till Nordiska förbundet. Återkommande talare på nazistiska demonstrationer. Tidigare ostraffad.

30-årig Göteborgsbo
Tidigare ledare för Svensk hednisk front, före detta medlem i Nationaldemokraterna och nu ledande medlem i Nordiska förbundet. Tidigare ostraffad.

22-årig göteborgare
Tidigare medlem i Nationaldemokraterna, nu lokal aktivist i Nordiska förbundet. Dömd för vapenbrott och misshandel. Står under åtal i Falu tingsrätt för olaga intrång och ringa vapenbrott.

Mikael Ekman [email protected]
Daniel Olsson [email protected]

Ämnen i artikeln