Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Onsdagen den 12 oktober 2016. I Malmö uppmärksammas högtiden Ashura. Dagen är till för att minnas den tredje imamen och martyren Hussein. Det sedvanliga sorgetåget samlar tusentals av stadens shiamuslimer. De flesta svartklädda och i luften vajar flaggor med martyrens namn. Andra bär plakat för att hedra honom. 

Ashura är en av shiamuslimernas viktigaste religiösa högtider. Hussein var barnbarn till profeten Muhammad, och enligt shiamuslimer Muhammads rättmätige arvtagare. Hussein vägrade svära sin trohet till den dåvarande kalifen, och stupade i det krig som utbröt i Karbala. Där kom han senare att begravas. 

Runtom i världen återupplevs martyrdöden genom olika sorters sorgemanifestationer. Men också med folkfest: gator och torg fylls av människor som äter mat tillsammans och deltar i olika aktiviteter. Högtidlighållandet pågår under flera dagar. 

Så även i Malmö. När sorgetåget avslutas samlas deltagarna i en shiamuslimsk föreningslokal på den brokiga Norra Grängesbergsgatan. Där tillbringar de flesta resten av kvällen, innan de beger sig hemåt. 

05:34 morgonen därpå går första larmet till räddningstjänsten. Någon har tänt eld på lokalen. Brandkåren lyckas släcka och lyckligtvis var ingen kvar. Men skadorna på byggnaden är omfattande. Inne i lokalen hittas en krossad flaska som fortfarande luktar av brännbar vätska. Fönstren är krossade och saneringen uppskattas kosta över en miljon. 

Norra Grängesbergsgatan, där föreningen hade sin lokal, är ökänd för att vara kriminellt utsatt. Här samsas bilmekaniker, småbagerier, förenings- och replokaler med svartklubbar och mer ljusskygg verksamhet. Men attentatet sticker ut. Den misstänkta gärningspersonen skulle visa sig vara en 29-årig man som vid tidpunkten bodde på ett asylboende i Hässleholms kommun och av allt att döma saknade koppling till platsen och föreningen. 

Knappt två veckor senare får utredningen en dramatisk vändning och attentatet blir del av en världspolitisk konflikt. Islamiska staten, IS, meddelar, genom sitt nyhetsbrev al-Naba, att de står bakom dådet. Gärningsmannen beskrivs som en av deras ”soldater” och attacken motiveras med att lokalen tillhör shiamuslimer. Det var första och hitintills enda gången som terrororganisationen IS tagit på sig ett dåd i Sverige. Symboliskt nog var måltavlan en shiamuslimsk bönelokal. 

Läs hela Bilan Osmans artikel om antishiism här ...