Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Igår uppmärksammades en rapport från riksdagens utredningstjänst som visade att Sverigedemokraterna i nio fall av tio då partiet kunnat fälla avgörandet röstat med Alliansen.

Rapportens innehåll kan bli ett problem för Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson vill gärna beskriva sitt parti som fritt löpande längs den ideologiska skalan. Nu riskerar partiet istället att framstå som ett stödparti åt Alliansen. Bilden förstärks av det faktum att hälften av toppnamnen på partiets riksdagslista var före detta moderater, vilket Svenska Dagbladet avslöjade i mars 2010.

Å andra sidan är urvalet i rapporten inte helt oproblematiskt. Det är voteringarna som räknas. Men många beslut i riksdagen tas genom så kallad acklamation. Hur Sverigedemokraterna har ställt sig i de fallen vet vi inte.

Egentligen säger rapporten mer om vilken roll Sverigedemokraterna spelar än om partiets ideologiska hemvist. Sverigedemokraterna är precis som innan valet svarte Petter i svensk politik. Ingen vill riskera att utmålas som den som nöjt sitter med Jimmie Åkesson i knäet.

När Sverigedemokraterna i början av december röstade för de rödgrönas förslag om nedskärningar på 300 miljoner i Regeringskansliet var Moderaterna snabba med att fördöma Socialdemokraterna.
– Ni har gjort vagnen fin och fyllt den med nytt hö så att Sverigedemokraterna ska kunna hoppa på, sa Moderaternas Per Bill.
– Nu skickar Åkesson och Östros tillsammans en julhälsning till alla anställda på regeringskansliet, menade Fredrik Reinfeldt.

Utredningen från riksdagens utredningstjänst är beställd av Socialdemokraterna och bör ses som ett svar på den hårda kritiken mot partiet. Vem är det egentligen som vilar på stöd från Sverigedemokraterna? Vem är det som har Jimmie Åkesson i sitt knä?

Utredningen gav, utifrån Socialdemokraternas perspektiv, önskat resultat.
– Det har påståtts att vi aktivt samarbetar med Sverigedemokraterna för att komma åt regeringen. Men undersökningen visar att regeringen sitter kvar på grund av indirekt stöd från Sverigedemokraterna, kommenterade Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg, rapporten till TT.

Han tog dessutom tillfället i akt att höja misstänksamhetsgraden mot Alliansen genom att påstå att han har fått "indikationer" på att regeringen har överläggningar med SD.

Det enda nya i spelet är egentligen Sverigedemokraternas egen roll. Innan valet tvingades de sig själva kastas mellan de två blocken. Nu är de med i leken och svaret från Jimmie Åkessons gäng är uppenbart. Sverigedemokraterna tillhör inte något block. Det är istället de två blocken som samarbetar.

På Sverigedemokraterna riksdagsblogg konstaterar man att det är Socialdemokraterna som i de fall partiet kunnat fälla avgörande i 90 procent av fallen röstat med Alliansen.

Spelet fortsätter. Så länge Sverigedemokraterna sitter i sin potentiella vågmästarställning lär det fortsätta.

Ämnen i artikeln