Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

SVT hävdar att Miljöpartiet och Sverigedemokraterna tillsammans skulle stå för den valstuga som ska användas på Arvikas torg inför folkomröstningen om EMU i höst. Från Miljöpartiets sida avvisas detta påstående. Värmlandsnytt har intervjuat miljöpartisten Flemming Molander som talar danska och han tror själv att det är språket som gjort att denna missuppfattning uppstått.

- Ja, det kan vara så enkelt, säger Flemming Molander.

Grunden till nyheten ligger inte i ett samarbete om valstugan, den äger nämligen Miljöpartiet och de har donerat den till paraplyorganisationen ”Arvika mot EMU”. Organisationen består av Centerpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och flera organisationer och enskilda personer. I detta samarbete har inte Sverigedemokraterna bjudits in. Arvika Kommun har bestämt att talartiden på torget, där valstugorna ska stå, ska delas lika mellan ja- och nejsidan. Först var tanken att enbart partier med riksdagsrepresentation skulle få tillgång till den här talartiden, men det ändrades då flera organisationer hade ställts utanför, till exempel Nej till EU. Beslutet blev till slut att ja- och nejsidan inte fick neka någon person eller parti att använda sig av den totala talartiden. Det är i samband med detta som Flemming Molander använt sig av uttrycket samarbete och Sverigedemokraterna i samma mening och säger i efterhand att ordvalet kanske inte var det bästa.

- Nej, det var det inte, men nu är det som det är. Vi tänker inte samarbeta med Sverigedemokraterna på något sätt inför folkomröstningen. Det enda vi delar med oss av är talartiden eftersom vi är ålagda att göra det, säger Flemming Molander.

Bengt Hedin som intervjuade Flemming Molander på måndagen säger att det inte alls handlar om någon språklig missuppfattning utan att det verkligen var tal om ett samarbete mellan Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

- Absolut, det är jag hundra procent säker på. Jag skulle inte missuppfatta en så stor sak.

Efter sändningen igår ringde Miljöpartiets riksdagsledamot Leif Björnlod till Flemming Molander och enligt Björn Hedin på SVT så måste han ha talat Flemming till rätta.

- Jag var naturligtvis medveten om att det på någon högre ort skulle ske saker efter sändningen igår och ikväll kör vi löpet på att Miljöpartiet avbryter tankarna om samarbete med Sverigedemokraterna, säger Bengt Hedin på SVT Värmland.

Leif Björnlod säger att det är nonsens och att han är riktigt förbannad på Björn Hedin för att han inte vill lyssna på vad han har att säga.

- Jag tror det är ett personligt horn i sidan från Hedins håll. Alltihop är en stor anka, avslutar Leif Björnlod.

Ämnen i artikeln