Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Taktiken med att överta redan befintliga organisationer är inte ett nytt fenomen inom den organiserade rasismen – kan man inte bygga upp något själv så får man sno det efter bästa sandlådemanér. Men tänk er att den där mobbaren i sandlådan får på käften av tio andra småpojkar som reser sig upp och gör motstånd, vilken syn och det var faktiskt precis va som hände på Skattebetalarnas årsmöte i helgen. Demokratin inom föreningen spände upp sig och gav de självutnämnda "förnyarna" (hädanefter kallad "rasistlistan") på moppo.

Visst ligger det något otroligt mäktigt i att en grupp planerade i tysthet att mobilisera och sedan skeppa ner så många som möjligt till årsmötet för att där visa upp sig och kuppa föreningen, men som blir avslöjade och tillintetgjorda. Sverigedemokraterna och andra har hävdat att det i själva verket var moderaterna, Timbro och andra grupper som kuppade årsmötet. Jag säger att detta var en styrkedemonstration på lika villkor – när väl Expo avslöjade "rasistlistans" planer. När alla korten var på bordet var det bara för respektive sida att mobilisera, en mobilisering som demokraterna vann rättvist.

Det som däremot var lite smått märkligt under helgen var den efterföljande mediala debatten eller skriverierna. De allra flesta skrev att ingen försökte sig på att ta över makten i föreningen, att kuppmakarna inte var på plats. Det säger en hel del om vikten av vår tidning. Ska vi titta bara lite närmare på vilka som verkligen var på plats från Sverigedemokraterna så återfanns mer eller mindre hela det ledande skiktet. Detta är bara ett axplock på vilka som var på plats för att stödja "rasistlistan":

Mikael Jansson, partiledare SD
Björn Söder, vice partiledare SD
Mattias Karlsson, partistyrelsen SD
Arnold Boström, partikassör SD
Jimmie Åkesson, ordförande SDU
Tony Wiklander, partistyrelsen SD
Eva Nyman, partistyrelsen SD
Weine Berg, redaktör SD-Bulletinen
Bröderna Emanuelsson, eviga frontmän för Sverigedemokraterna i västra Sverige
Reine Wikström, kontroversiell ordförande för SD Mölndal
Thomas Johansson, partiledare ND
Liselotte Löfgren, partistyrelsen ND
Vavra Suk, partisekreterare ND

Ändå blev den samlade mediabilden att det inte blev något kuppförsök, DN gick kanske längst när de skrev att "det syntes inte ett spår av några kuppförsök". Men det kanske spelar mindre roll. Skattebetalarnas medlemmar visste och de dök upp. "Rasistlistan" som hävdat att de talar för "den stora tysta majoriteten" fick se sig nedröstade av just majoriteten. Inte nog med att "rasistlistan" förlorade kampen, de förlorade den redan på förhand då de inte kunde varken formalia eller föreningens stadgar. Det är sagt att om någon annan sagt det bättre än en själv redan så ska man inte bry sig om att försöka toppa det. Björn Söder försvann efter halva mötet, gick hem på sin kammare och skrev en ledarkommentar på SD-Kuriren med hopp om att slippa bli förknippad med kuppförsöket:

"Förnyarna", som står helt skilda från Sverigedemokraterna, var så dåligt insatta och pålästa om hur Skattebetalarnas förenings stadgar lyder, att det var en ren pinsam historia.

För Nationaldemokraternas del handlade det med stor säkerhet endast om ett försök att få lite medial uppmärksamhet. Dock kan man undra hur Vavra Suk, ansvarig för partiets planering och taktik, resonerade kring sin resa ner till Malmö. Han blev nämligen hindrad från att komma in på mötet, han hade inte lyckats betala in medlemsavgiften. Det var kanske den "överraskningen" som Vavra Suk hade pratat om i SVT 24:s debattprogram ett par dagar tidigare, en komisk överraskning i så fall.

Rättelse: Richard Jomshof, chefredaktör för SD Kuriren, är enligt egen uppgift inte medlem i SF och var inte på plats i Malmö på den årsmötet som Expo först skrev. Vi ber om ursäkt för den felaktiga uppgiften.