Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi diskuterar ofta den ekonomiska krisen i Italien, men det vi verkligen behöver diskutera är hur barnen har det i skolan. Vi borde satsa mer på kulturella aktiviteter i skolan och samhället för att förebygga att sådana rasistdåd återupprepas, säger Florens borgmästare Matteo Renzi som representerar det demokratiska partiet i Italien.

Casseri har chockat Italien med sin massaker som inleddes vid en marknad i centrala Florens där han mitt på dagen sköt ihjäl två senegaleser och skadade en person svårt. Sedan gick han vidare till en närliggande marknad, där sköt han ner ytterligare två senegaleser som nu vårdas på sjukhus. Den nyfascistiska terroristen begick därefter självmord.

Casseri är inte okänd inom den fascistiska miljön, han har bland annat skrivit boken Kaosets nyckel (La chiave del caos). I boken förnekar Casseri Förintelsen och boken har fått stor uppmärksamhet i den högerextrema miljön i Italien. Casseri var aktiv i den militanta nyfascistiska organisationen Casa Pound. Organisationen tar dock avstånd från Casseris attentat. I Sverige har Casa Pound samarbete med den högerextrema organisationen Nordisk ungdom, så sent som i april 2011 föreläste representanter från Casa Pound för aktivister inom Nordisk ungdom.

Nazister på internet hyllar morden och Casseri beskrivs som en italiensk hjälte och beklagar sig över hans "tragiska" död.

"Ära åt kamrat Casseri – en sann italienare" och "Han är en av de våra och han ska respekteras och hyllas för sina handlingar" står det på den internationella vit makt-sajten Stormfront.

Italien fruktar fler rasistiska dåd och den nyfascistiska miljön beskrivs som alltmer våldsromantisk och att den kan skapa fler terrorister. Den i Florens kände psykiatriker, Stefano Pallanti jämför Casseri med Breivik.

– På ytan ser det ut som att de lever normala liv men i själva verket är det djupt störda personer som är hängivna en extrem nyfascistisk våldskultur, säger Pallanti till den italienska tidningen La Nazione.