Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den omdiskuterade hälsningen ska ha ägt rum den 5 juni. Till en början publicerade tidningen La Repubblica en bild från evenemanget där Brambilla tillsammans med en man sågs höja sin högerarm i en typisk så kallad romersk hälsning, samma hälsning som användes av anhängare till Hitler och Mussolini. Enligt tidningen är den andre mannen Brambillas pappa.
Nyligen har också en film från ceremonin spridits på internet. Där går det att höra hur ceremonin ackompanjeras av den italienska nationalsången. När musiken tystnar sträcker Brambilla ut sin arm.

Kräver Brambillas avgång

Uppgifterna från La Republica har väckt starka känslor i ett Italien där Mussolinieran fortfarande är ett känsligt ämne. Veteraner från andra världskrigets antifascistiska motståndsrörelse har protesterat. Oppositionspolitiker har krävt den nytillträdde Brambillas avgång.
– Den romerska hälsningen är en förolämpning mot det antifascistiska motståndet som är grunden i den italienska konstitution som ministern har svurit att hedra, sa Andrea Lulli från Demokratiska partiet.

Förnekar

Brambilla själv förnekar bestämt att det rör sig om en fascisthälsning. Hon anklagar i stället den italienska vänstern för att diskutera vinkeln på hennes arm i brist på seriösa saker att säga.

Är det en romersk hälsning eller inte? Avgör själv.