Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Förutom att SWC varje år graderar olika länder utifrån hur villiga de är att söka, lämna ut och ställa krigsförbrytare till rätta, publiceras även en lista på de mest eftersökta nazistförbrytarna i världen. Årets lista har tre nya namn. Bland andra Ladislaus Csizsik-Csatary, befälhavare i den ungerska poliskåren under andra världskriget. Han ska ha hjälpt till att organisera deportationen av cirka 15 700 judar till Auschwitz.

Csizsik-Csatary ska enligt SWC ha flytt till Kanada efter andra världskriget. 1997 blev han av med sitt kanadensiska medborgarskap och flydde då landet. Var han befunnit sig har varit okänt, fram till nyligen då han upptäcktes i SWC:s kampanj Operation: Last Chance. Den syftar till att samla in uppgifter om var efterspanade krigsförbrytare från andra världskriget befinner sig, vilket görs med hjälp av "hittelöner". Var Csizsik-Csatary befinner sig avslöjas dock inte i rapporten.

De två övriga nykomlingarna på listan är Vladimir Katriuk och Helmut Oberlander som numera båda är kanadensiska medborgare. Katriuk tjänstgjorde i en ukrainsk bataljon som under andra världskriget mördade judar i Vitryssland. Oberlander tillhörde en kommandostyrka som under kriget ska ha mördat mer än 23 000 personer i Ukraina, mestadels judar.

Ämnen i artikeln