Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i mars som Katerina Janouch publicerade en artikel på sin blogg, som hon sedan spred på sociala medier, med uppgifter om att en lärare ”indoktrinerat” sina elever och tvingat dem ”erkänna sig till Allah”.

I slutet av januari lämnades en stämningsansökan gällande grovt förtal in till Uppsala tingsrätt, något som Upsala Nya tidning var först med att rapportera om.

Enligt åtalet har Janouch pekat ut läraren som brottslig eller klandervärd. Åklagaren lyfter även i stämningsansökan fram att Katerina Janouch fortsatte i ytterligare en artikel att hävda att uppgifterna stämde, även den spred hon i sina sociala medier. Detta trots att kommunen ”klart och tydligt gått ut med information” om att påståendena inte stämde.

Åklagaren betraktar brottet som grovt och hävdar att Janouch spridit uppgifterna delvis för att ”uppnå ekonomisk vinning”. För att styrka uppgiften framhålls i åtalet att Janouch under samma månad som sin publicering mottagit runt 41 000 kronor i donationer.

Uthängningen ledde till hatvåg

Janouchs inlägg om sin egen artikel på Facebook fick närmare 500 kommentarer och delades av drygt 600 personer, enligt förundersökningsprotokollet. Hennes uppgifter plockades även upp av andra högerextrema så kallade alternativmedier, som Samhällsnytt.

I samband med uthängningarna vällde också hot och hat in mot den uthängda läraren och annan personal på skolan.

Janouch menar i förhör att hennes ”journalistik” skulle bli tandlös om läraren hade anonymiserats.

På polisens fråga om hur hon resonerat kring konsekvenserna av sin publicering säger Janouch att det inte är hennes ”uppdrag som journalist” att fundera över konsekvenserna.

Aktiv i högerextrema Nätverket

Katerina Janouch är aktiv kring det högerextrema så kallade Nätverket och var med och bildade dess frontorganisation Education4Future som hon åtminstone 2020 var vice ordförande i. Hon samlar in pengar åt föreningen och har agerat affischnamn åt och deltagit på Nätverkets senaste bokmässor. Hon är även programledare åt den konspirationistiska sajten Swebbtv.

Katerina Janouch har de senaste åren medverkat i en rad sammanhang tillsammans med högerextremister. Redan 2018 var hon talare på en av Mynttorgsaktivisternas manifestationer, som drevs av det nu nedlagda Skandinaviska Förbundet/Nordisk ungdom.

Katerina Janouch erkänner inte grovt förtal av läraren utan förnekar brott.