Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var efter valet 2010 som det publicerades en uppmaning på kommunens hemsida om att invånarna i Grästorp skulle delta på en manifestation mot främlingsfientlighet. I uppropet, som undertecknades av representanter från Centerpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna och Folkpartiet, framhölls det att "102 medborgare röstat på ett rasistiskt och odemokratiskt parti som heter Svenskarnas parti". Svenskarnas partis vice partiledare Anders Ärleskog anmälde texten till Justitieombudsmannen, JO.

JO menar i sitt beslut att det kan uppfattas som det är kommunen som står bakom publiceringen och att den därmed strider mot regeringsformens krav på opartiskhet. Såväl kommunchefen som kommunstyrelsen kritiseras av JO för publiceringen.

I ett yttrande till JO skriver kommunstyrelsen att beslutet fattades utifrån att det är viktigt att demokratiska institutioner markerar mot partiet eftersom det bland annat vill avskaffa demokratin. I skrivelsen framhålls att Svenskarnas parti "vill DNA-testa medborgarna och därefter genomföra en etnisk resning utifrån principen sist in först ut".

I ett uttalande från Svenskarnas parti beskrivs JO:s beslut som en framgång. Enligt partiet var den publicerade texten ett försök att "stoppa kritik mot mångkulturen".

I valet 2010 blev Svenskarnas parti det första svenska nazistparti efter andra världskrigets slut som fått mandat i en folkvald församling. Totalt fick partiet 2,72 procent av rösterna i Grästorp och ett mandat. I dag har partiet ingen representation i fullmäktige. Skattemyndigheten kom i en granskning av partiets förtroendevalda fram till att han ska betraktas som hemmahörande i en grannkommun. Därmed förlorade han sin plats.