Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

2020 års Elsa-pris tilldelas reportern Jenny Strindlöv och researchern Patrik Hermansson. Patrik Hermansson får priset för sina granskningar av extremhögern i Storbritannien och USA och Jenny Strindlöv för sin granskningar av den svenska miljön. Bakom priset står Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA.

– Det känns otroligt fint och hedrande att få det här priset! Jag har en väldigt stor respekt för SKMA som organisation och känner mig rörd över deras erkännande, säger Jenny Strinlöv till Expo.

Även Patrik Hermansson gläds åt priset. 

– Det är väldigt roligt och hedrande! Speciellt eftersom jag har stor respekt för SKMA:s arbete och de personer som vunnit priset tidigare, säger Patrik Hermansson. 

I sin motivering skriver SKMA: ”Båda har bland annat, och med ett stort personligt risktagande, infiltrerat extrema rörelser och därmed på ett betydelsefullt sätt bidragit till att öka kunskaperna om den så kallade alternativa högern och vit makt-världen.”

SKMA lyfter även fram journalistikens roll för att motarbeta det hot som radikalnationalistiska rörelser utgör för minoriteter och demokratin.

Fascismen i USA och England

Patrik Hermansson har under många år varit en återkommande skribent och fotograf i Expo. Han arbetar som researcher på den brittiska organisationen Hope not hate.

2017 infiltrerade han ett nätverk av fascistiska grupper i England och USA, vilket bland annat resulterade i en dokumentär på SVT:s Dokument utifrån. För Expo skrev han om sin infiltration, artikeln kan läsas här.

– Det är roligt att dokumentären om infiltrationen fortfarande får uppmärksamhet och jag hoppas att det kan leda till mer kunskap om antisemitiska och högerextrema grupper, säger Patrik Hermansson.

Sedan dess har han fortsatt bevaka miljön, bland annat genom boken ”The International Alt-Right: Fascism for the 21st Century?” (Routledge) som kom ut tidigare i år.

– Det finns inga enkla svar på hur vi bekämpar extremhögern och antisemitiska idéer. Men att förstå de här idéerna och rörelserna så bra vi kan, var det kommer ifrån, dess historia och vad som leder människor in i dem i dag är en grundförutsättning för att hålla dem tillbaka. Vi kan inte stoppa något vi inte förstår. Samtidigt är det hemlighetsfulla rörelser som ofta visar ett ansikte utåt och ett inåt. Journalistik och granskande arbete av olika slag är ovärdeligt för att exponera och visa hur sådana här grupper fungerar, säger Parik Hermansson. 

Avslöjande om alternativhögern

Reportern Jenny Strindlöv infiltrerade 2017–2018 högerextrema miljöer i Sverige och kom då framför allt i kontakt med den svenska så kallade alternativhögern. Arbetet resulterade i ett avsnitt av SVT:s Uppdrag granskning och tre långa reportage i Expressen. Hon jobbar just nu som reporter på Kvällsposten/Expressen.

Efter sina avslöjanden om den svenska alternativhögern har hon skrivit flera artiklar och föreläst om extremhögern och den roll som antisemitismen spelar för den.

– Redan första gången jag tog mig in i Stockholms vit makt-miljöer slogs jag av hur grundläggande och avgörande antisemitismen är i deras ideologi, och hur den trumfar alla andra former av hat. Jag har sedan dess fascinerats av hur antisemitismen särskiljer sig från andra former av rasism och hur den förenar folk med bakgrund i vitt skilda miljöer, säger Jenny Strindlöv.

Elsa-priset delas årligen ut varje år av SKMA i samband med att offren för Novemberpogromen, den så kallade Kristallnatten, hedras. ELSA-priset riktar sig till unga som arbetar för att motverka antisemitism och andra typer av rasism. Tidigare har bland annat Expo-medarbetarna Jonathan Leman (2013) och Bilan Osman (2014) tilldelats hederspriset.