Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

ELSA-priset är ett pris som delas ut varje år av Svenska kommittén mot antisemitism i samband med att offren för Novemberpogromen, den så kallade Kristallnatten, hedras. ELSA-Priset riktar sig till unga som som arbetar för att motverka antisemitism och andra typer av rasism.

–  Jag känner mig hedrad och Svenska kommittén mot antisemitism är en organisation som jag har stor respekt för, därför känns det extra roligt att få ett pris från dem, säger Bilan Osman.

"Bilan Osman är en viktig röst mot rasism i den svenska debatten. Hon står för en konsekvent antirasism i en tid när det antirasistiska engagemanget många gånger är selektivt och inkonsekvent, något som bland annat märks i tendensen att blunda för eller överse med den fientlighet som riktas mot judar", kommenterar Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), priset i ett pressmeddelande.

Bilan Osman kommer ta emot hederspriset på 20 000 kronor i Stockholms synagoga den 9 november. Osman arbetar som utbildare på Stiftelsen Expo, men driver även sitt antirasistiska engagemang som skribent på bloggen "Inte rasist, men". Hon säger att det är väldigt roligt att få ta emot priset.

– Jag kommer att fortsätta på samma sätt som jag har gjort. All former för engagemang mot orättvisor är viktigt, säger Bilan.

Förra året tilldelades Jonathan Leman som också är medarbetare på Expo ELSA-priset för sitt antirasistiska engagemang.

Novemberpogromen inleddes i Nazityskland natten mellan den 9 och 10 november 1938. 1 400 synagogor och bönehus sattes i brand, 30 000 judiska män greps och skickades till koncentrationsläger och 400 judar mördades. Samma natt förstördes och plundrades 7 500 judiska affärer.