Peder Blohm Bokenhielm kandiderar till Europaparlamentsvalet för Folklistan, en valsamverkan mellan enskilda kandidater som lanserades av Jan Emanuel och Sara Skyttedal i april 2024. Något Dagens Opinion och Svenska Dagbladet var först att rapportera om.

Peder Blohm Bokenhielm är talesperson för Bränsleupproret, som han grundade 2019 och som har frågan om att bränslepriserna är för höga som sin viktigaste. Initiativet uppges ha drygt en halv miljon medlemmar.

Expo uppmärksammade 2022 att Peder Blohm Bokenhielm medverkat i sammanhang anordnat av det högerextrema så kallade Nätverket, när han deltog i en paneldebatt organisationen låg bakom.

Alternativa bokmässan

Senare samma år valde han att delta på ett annat av Nätverkets projekt, den så kallade Alternativa bokmässan som samlar stora delar av den svenska extremhögern.

Det året var även Jan Emanuel, förstanamn på Folklistan, bokad till det högerextrema evenemanget. Men när Expressen ställde frågor om det svarade han:

– När jag nu kollar närmare ser jag att både arrangör och många medverkande är högerextrema. Det är inga jag vill förknippas med, sa Jan Emanuel då till tidningen.

Peder Blohm Bokenhielm delade inte den synen och medverkade året därpå igen på Alternativa bokmässan. Senare samma år höll han även ett så kallat ”vintertal” som publicerades på Nätverkets sajt.

Måste kunna prata med alla

Till Expo säger Peder Blohm Bokenhielm att han hela tiden varit tydlig med att han inte nödvändigtvis delar åsikt med alla dem han delar sammanhang med, som den Alternativa bokmässan. Han menar samtidigt att man måste kunna samtala med alla oavsett åsikt.

– Jag upplevde inte så mycket högerextremism när jag var där. Men som jag sa nyss också så alla har ju rätt till sina åsikter, det betyder inte att jag delar dem, säger han.

Läs mer: Majoriteten av alternativ bokmässas talare kopplade till extremhögern

Han tillägger att han inte ser framför sig att han kommer medverka på Alternativa bokmässan igen, eftersom det är ungefär samma personer som återkommer och han redan sagt det han vill få fram för dem.

Vad är din syn på Nätverket och de frågor de driver?

– Ja, jag kan tyvärr inte uttrycka mig så mycket om det, för jag är inte insatt i det. Jag vet ju vad olika medier har skrivit och så. Men det är ju det som är en demokrati. Alla har rätt att tycka som de vill.

Företräder sig själv

När det kommer till Folklistan så säger Peder Blohm Bokenhielm att han tänker driva energi- och bränslefrågan även där, men att han gör det som enskild person, inte som företrädare föl Bränsleupproret.

– Jag kandiderar som Peder, inte som Bränsleupproret. Men jag vill jobba med bränsleupprorets hjärtefrågor, säger han.

Peder Blohm Bokenhielm här tidigare även uppmärksammats för att han 2023 dömdes för penningtvätt, en dom som överklagades. I hovrätten ändrades rubriceringen till penningtvättförseelse, med dagsböter som påföljd.

Ämnen i artikeln