Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det har varit turbulenta månader för Sverigedemokraterna. Partiet har fortsatt att drabbas av avhopp, terrordåden i Norge har försvårat för partiet att högljutt fortsätta sitt krig mot islam och partiets budget mottogs med en gäspning från media.

Under söndagens partiledardebatt hade Jimmie Åkesson chansen att vända den negativa trenden. Inte minst sedan både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna valt att hoppa av.

Jimmie Åkesson dominerade inte tillställningen. Sverigedemokraterna har fortfarande svårt att etablera bilden av ett parti med en genomtänkt och solid politik i andra frågor än invandringen. I både klimatfrågan och skolfrågan sitter Jimmie Åkesson förvisso med svar, men det låter sällan särskilt övertygande.

Trots detta får nog ändå utgången av partiledarbetten ses som en framgång för Sverigedemokraterna. I och med att varken Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet fanns närvarande lyckades partiet – trots att man i de allra flesta fall stödjer regeringens förslag – framställa sig som det enda vänsteralternativet. Jimmie Åkesson var exempelvis den enda i panelen som krävde högre ersättningsnivåer i A-kassan.

En annan effekt av att de två vänsteralternativen saknades i panelen var att höger vänster-konflikten uteblev. Det tjänar Sverigedemokraterna på. När polemiken mellan höger och vänster försvinner tar andra frågor över. Söndagens debatt kom att handla om jobben och den ekonomiska krisen, skolan, klimatet och inte minst invandringen. Det var längesedan Sverigedemokraternas favoritfråga fick sådant utrymme i en partiledardebatt. Jimmie Åkesson kanske inte vann debatten, men Sverigedemokraterna kan hursomhelst vara glada att deras profilfråga flyttade upp ett antal steg på dagordningen. För oavsett hur mycket Sverigedemokraterna än vill framställa sig som ett brett parti är det alltid beroende av att deras kärnfråga diskuteras.

Om det räcker för att Jimmie Åkesson ska kunna gjuta nytt mod i partileden är osäkert. Men en sak är klar. Utan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i panelen har Sverigedemokraterna större möjligheter att ta plats och att få debatten att handla om sin favoritfråga.

Ämnen i artikeln