Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Som Expo tidigare berättat så stämmer antivaccinaktivisten Linda Karlström svenska staten för bland annat ”psykologisk påtryckning”. I huvudförhandlingen som avslutades under onsdagen framkom att hon kräver 150 000 kronor i skadestånd.

Bakgrunden är att hon i SVT-dokumentären Vaccinkrigarna uttalar sig antisemitiskt – något hon menar att hon blivit lurad till. Bland annat säger hon i dokumentären att stora delar av Förintelsen är påhittad.

Under arbetet med Vaccinkrigarna så jobbade SVT:s reportrar under falsk identitet, så kallad wallraffning. Karlström menar att metoden och publiceringen av hennes uttalande har, förutom en psykologisk påtryckning, också varit ett ”omfattande intrång i privatlivet”. Anledningen till att det är svenska staten hon stämmer är att hon anser SVT vara ett ”statligt organ”.

Lyssna på Studio Expo:

Juridiska ombudet ger ut känd förintelseförnekare

Karlströms ombud är utöver juristyrket också ansvarig utgivare och kontaktperson för föreningen Kunskap för människans harmoniska utveckling. Enligt föreningens hemsida baserar de mycket av sin verksamhet på Lars Adelskogh som är en känd författare och förintelseförnekare. Föreningens förlagsverksamhet, Dodekaer förlag, ger även ut Lars Adelskoghs böcker som behandlar ”den esoteriska läran”.

Adelskogh har skrivit boken En tom säck kan inte stå: myten om "förintelsen i gaskamrarna" i Auschwitz, som utkom 2002 på det högerextrema Nordiska förlaget. I boken förnekar han att Förintelsen ägt rum och kallar de som inte förnekar att Förintelsen ägt rum för ”mytens upprätthållare”.

På föreningens youtubekanal intervjuar Karlströms juridiska företrädare, under en dryg timme, Lars Adelskogh om ”kunskap om verkligheten” i ett klipp publicerat i december 2022.

Ordförande i konspirationstroende förening

Linda Karlström är ordförande för den svenska föreningen 2000-talets Vetenskap – en konspirationstroende alternativhälsoförening. Föreningen och dess tidskrift skriver på sin sajt att de ”talar när andra tiger” och har de senaste åren haft några av konspirationsmiljöns ledargestalter på omslaget.

På föreningens sajt finns länksamlingar till sidor som sprider prorysk propaganda om kriget i Ukraina, felaktig information om coronapandemin och marknadsföring av den högerextrema och konspirationistiska föreningen Cui Bono.

Linda Karlström har själv genom åren föreläst på Cui Bonos evenemang som samlar alltifrån sverigedemokratiska företrädare till militanta nazister.

Expo har sökt juristen för en kommentar utan att få något svar.