Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Justine Ijeomah är grundare till den nigarianska människorättsorganisationen Human Rights Social Development and Environmental Foundation (HURSDEF).

Nigeria är en demokrati, trots det är olagliga gripanden, utomrättsliga avrättningar, tortyr och försvinnanden relativt vanliga. Polisen griper till exempel ofta gatubarn, som saknar någon som kan företräda dem. Då ingriper HURSDEFs aktivister genom att ställa sig utanför polisens lokaler. Genom sin närvara minskar de risken för misshandel. Organisationen arbetar även med att få igång utredningar om försvunna personer.

I motiveringen till att Justine Ijeomah tilldelats årets pris skriver juryn:
"Att arbeta för mänskliga rättigheter under de här förutsättningarna innebär stora risker. Justine Ijeomah har vid upprepade tillfällen utsatts för dödshot och tvingats gå under jorden. Han har gripits och utsatts för grov misshandel och tortyr samt för allvarliga mordförsök. Justine Ijeomah har också allteftersom vunnit både förtroende och respekt även hos det rättsväsende och den poliskår som han bevakar."

Priset delades ut vid en ceremoni på Kulturhuset i Stockholm under Mänskliga rättighetsdagarna som pågår 14 till 16 november.

Per Anger-priset är ett internationellt pris som instiftades 2004 av Sveriges regering och delas ut till en person som verkar i Per Angers anda. Priset administreras av Forum för levande historia.

Per Anger gjorde under andra världskriget sin tjänstgöring vid svenska legationen i Budapest. Där gjorde han en stor insats för att rädda judar undan förföljelse och dödshot.