Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

David Emilsson var en av de 62 nazister som i november 1999 pekades ut i de större tidningarnas uthängning ”Hotet mot demokratin”. På 1980-talet dök han upp i samband med Nordiska Rikspartiet och Bevara Sverige Svenskt. Han inledde sin politiska karriär på allvar i slutet av 1980-talet inom det nazistiska så kallade Storms Nätverk och var 1991 en av aktivisterna i Vitt Ariskt Motstånd (VAM). Tillsammans med Tommy Rydén drev han det kvasireligiösa projektet Kreationismens kyrka, den svenska avläggaren av amerikanska Church of the Creator. Han var en tid chefredaktör för kyrkans tidning RAHOWA, som betyder Racial Holy War, det heliga raskriget.

Några år senare var han en av frontfigurerna i Svenska Motståndsrörelsen. Han ingick i redaktionen för organisationens tidning Folktribunen.

Dömd för misshandel av fyraåring
Sedan slutet av 1980-talet har Emilsson vid upprepade tillfällen dömts för grova våldsbrott. Han debuterade 1988 med en misshandel av en invandrare och dennes 4-årige son och dömdes igen 1989 till ett års fängelse för grov misshandel och olaga vapeninnehav. 1991 dömdes Emilsson för våld mot tjänsteman och i januari 1992 greps han tillsammans med ytterligare två nazister för en kupp mot ett militärt vapenförråd. 1993 startade han företaget Adversus Judaeis, Mot judarna, som väckte stor uppmärksamhet sedan länsstyrelsen godkänt namnet och registrerat företaget.

1999 greps Emilsson tillsammans med en annan gammal VAM-aktivist, den dåvarande ledaren för Brödraskapet Wolfpack, Patrik Huisman. De greps bland annat för förberedelse till rån och vapenbrott. Emilsson döms för att ha sålt vapen till en av männen som var inblandade i rånet och morden i Malexander samma år.

David Emilsson tillhör i dag kärnan av Brödraskapet Wolfpack och har enligt GT titeln Sergeant in Arm.

Sexton personer misshandlade en
Den nu aktuella historien tar sin början den 18 juli i år. Då deltog David Emilsson tillsammans med medlemmar ur Brödraskapet Wolfpack på en fest som arrangerades av MC-klubben Bengalos i dess klubbstuga. Enligt åklagaren var det Emilsson som påbörjade misshandeln genom att slå ett knytnävsslag i ansiktet på en av deltagarna i festen. Därefter ska han ha slagit sönder en flaska mot offrets ansikte och fortsatt misshandeln. När Emilsson avvisades från festen ska en annan av medlemmarna i Brödraskapet Wolfpack ha angripit en av medlemmarna i Bengalos.

Två dagar senare kom sexton personer med anknytning till Brödraskapet Wolfpack tillbaka till klubbhuset. De spärrade in några medlemmar i klubbhuset och förklarar att Bengalos MC står i skuld till Brödraskapet på grund av det inträffade den 18 juli. MC-klubbens ledare misshandlades så svårt att han vårdades fem dagar på sjukhus för de skelettskador han åsamkades i ansiktet.

Åklagaren skriver i att brotten är att bedöma som grova då “gärningarna utförts av flera personer i en planerad och organiserad kommandoliknande räd”. Misshandeln avslutades först när polis kom till platsen.

Samtliga inblandade förnekar brott.

Fotnot: Bengalos är en helt vanlig klubb för motorintresserade och har inget med så kallade outlawklubbar att göra.

STIEG LARSSON
DANIEL OLSSON